Skip to main content

Ny rapport: Elbiler halverer energibruken

HALVERING: Elbiler bruker langt mindre energi enn biler med forbrenningsmotor.
HALVERING: Elbiler bruker langt mindre energi enn biler med forbrenningsmotor.

Energibruken i en elbil er under halvparten av en tilsvarende bil med med diesel- eller bensinmotor.

Det fastslår en fersk rapport fra Statnett.

«Selv med nett-tap, ladetap, batteritap og tap i elmotoren vil energibruken i en elbil være under halvparten av en tilsvarende bil med forbrenningsmotor. Med andre ord vil en overgang til elektriske biler gi mer enn en halvering av den norske primære energibruken.», står det i rapporten.

Asker og Bærum er blant de områdene i landet med høyest andel elbiler, men fortsatt er andelen lav.

LES OGSÅ:

 

(Artikkelen fortsetter under grafikken)

 

Stort potensiale

Statnett viser til at transportsektoren i dag er lite elektrifisert. Kun 1 av 62 TWh energibruk innen transportsektoren var elektrifisert i 2017. Rapporten anslår at en omfattende elektrifisering vil gi 14 TWh elektrisk forbruk totalt i transportsektoren, altså et langt lavere energiforbruk enn i dag.

– Elektrifisering av forbruket er altså ikke bare en overgang fra fossil til fornybar energibruk, det gir også betydelig energieffektivisering, sier konsernsjef Auke Lont i Statnett.

Statnett har i sin analyse sett på hva som må til innenfor ulike sektorer for å skifte ut fossil energibruk med elektrisitet. Det er særlig innen transport og industri det største potensialet ligger.

– En storstilt elektrifisering av bilparken og andre kjøretøy har bare så vidt kommet i gang. I tillegg kommer et skifte fra bruk av fossilt til strøm i industrien, inkludert innen olje- og gassutvinning, forteller Vegard Holmefjord, analytiker i Statnett.

Rapporten viser derimot at det er lite å hente innen byggsektoren, siden Norge allerede bruker fornybare kilder til nesten all oppvarming av bygg.

Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.