Skip to main content

Ny katolsk menighet i Bærum

Frode Eikenes blir sogneprest i den nye menigheten. 2300 katolikker hører under det nye sognet.

Det er etablert en ny katolsk menighet på Eikeli. Til sammen hører 9.000 katolikker til de to kirkene i Bærum.

Den nye menigheten, som har fått navnet «St. Elisabeth», har 2.300 registrerte medlemmer og omfatter den nordøstlige delen av Bærum kommune.

Dermed mister Mariakirken på Stabekk, som lenge har vært den eneste katolske kirken i distriktet, medlemmene som er bosatt i områdene nord for Bekkestua inkludert Bærums Verk og Lommedalen.

Vil etablere et norsk miljø

Kirken gikk tidligere under navnet «Kristi fred kirke» og har vært betjent av Mariakirken på Stabekk siden den ble bygget i 1972. Den har i mange år hatt et internasjonalt miljø med messer på engelsk på søndager. Nå som et nytt sogn er etablert, vil det bli mer aktivitet fremover, forsikrer den nye sognepresten, Frode Eikenes.

– Jeg er veldig glad for at vi kan utnytte et eksisterende kirkebygg og jeg håper vi klarer å etablere et norsk miljø her for dem som bor i området, pater Eikenes.

Planen er å starte med messer på norsk til høsten i tillegg til den faste på engelsk. Menigheten vil beså av kirke, forsamlingslokaler, prestebolig og kontorer.

Ansvarlig for medlemsregistrering ved Oslo katolske bispedømme, Mats Tande, forteller at det nye sognet på Eikeli består av 75 forskjellige nasjonaliteter, der polakkene utgjør den største gruppen med ca. 900 medlemmer. Deretter utgjør nordmenn den nest største gruppen etterfulgt av filippinere.

Vært et reelt behov

Sogneprest for Mariakirken, pater Arne Marco Kirsebom, mener det har vært et reelt behov å ta i bruk kirken på Eikeli i lang tid. Han tror også det kan bli aktuelt å opprette flere kirker i Asker og Bærum i fremtiden ettersom den katolske kirken stadig vokser.

I Mariakirken på Stabekk har de lenge hatt tre stappfulle messer på søndager; to på polsk og en på norsk. Til sammen kommer 700–800 personer innom kirken på en vanlig søndag.

Kirsebom understreker også at tapet for hans menighet ikke blir så stort ettersom bispedømmet har besluttet å flytte østgrensen fra Lysakerelven til Mærradalen av hensyn til at St. Olav domkirke har blitt så stor tallmessig i Oslo. Til sammen gjelder dette rundt 500 medlemmer som nå vil tilhøre Mariakirken.

– Katolikker er mye mer vant til å gå regelmessig på gudstjenester, særlig utenlandske, forklarer sognepresten.

Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.