Skip to main content

Norges første treningspark åpnet på Risenga

Du unngår belastningssakder og du blir sterk. Treningsparken er på Risenga. Initiativtaker Lasse Tufte (øverst) og Sindre Skui.
Du unngår belastningssakder og du blir sterk. Treningsparken er på Risenga. Initiativtaker Lasse Tufte (øverst) og Sindre Skui.

Vil du helst trene for deg selv? Tufteparken på Risenga er landets første treningspark og åpnet torsdag.

– Her er terskelen for å trene anonymt lavere enn i et treningssenter hvor du blir sett, sier personlig trener Lasse Tufte ved Elixia i Asker.

Sammen med Sindre Skui demonstrerte han øvelser, etter calisthenics-prinsippet (trening med egen kroppsvekt) på de forskjellige apparatene bak skøytebanen på Risenga.

Folkehelse

Ordfører Lene Conradi, driftsleder for Risenga idrettspark Mikkel Røsok, representanter fra kommunen og flere tilskuere, barn og voksne, var tilstede under den offielle åpningen.

I fjor var kommunen på en studietur i Rudersdal kommune i Danmark, hvor det var anlagt en såkalt helsesti med treningsapparater.

– Jeg har stor tro på å kombinere fysisk aktivitet med lek. Bare se på hva sandvolleybanen på Føyka betyr for Askers befolkning. I et folkehelseperspektiv er dette et utrolig bra tilbud, kommenterer Lene Conradi.

Lasse Tufte har vært initiativtaker og pådriver for treningsparken. Planleggingen begynte august i fjor. Gravingen og støpingen av fundamentene var ferdig for en ukes tid siden.

– Uten ham hadde det ikke blitt noen park her. Nå skal vi få opp benker og grill, slik at treningsparken får parkstandard, sier Mikkel Røsok.

LES OGSÅ: Bygger ny treningspark i Asker

Belastningsskader

Her kan du blant annet trene balanse på slakkeline, franskpress, pushups og situps. Trening med egenvekt kan endre dine holdninger til styrketrening, antyder Tufte.

– Når 15-16-åringene kommer inn på treningssenteret, vil de bare bli størst raskest mulig. De snur ganske raskt når de ser disse apparatene, forteller han.

Risikoen for belastningsskader er mindre når du trener egenvekt, ifølge den personlige treneren, og kan forbeygge belastningsskader.

– Ved å løfte egen kroppsvekt regulerer du treningen selv. Styrken kommer underveis. De fleste øvelser kan tilpasses alle uansett forutsetning, forklarer Tufte.

Neste år satser Lasse Tufte og Sindre Skui på å arrangere det første offisielle NM i calisthenics-trening.

– Det er spennende for vår del å etablere den første parken og holde det første NM neste år her. Vi har brukt to år på å bli kjent med sporten. Nå blir Asker sentrum for det, sier Lasse Tufte.

Les andre Lyst-saker her

Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.