Skip to main content

Norge på langs for trafikksikkerhet

Fra venstre Ragnar Eid, Tor Jørol, Torbjørn Kvam, Kjell Lyshaug, Karianne Aune og Are Kittelsen. Foran fra venstre Helge Rønning og Frode Ryen.

Ambulansepersonell fra Asker mener for mange sykler uten hjelm. Nå skal de sykle fra Nordkapp til Lindesnes for å bli hørt.

Det er de ansatte selv som har tatt initiativ til den ambisiøse sykkelturen.
– Vi er mennesker som på nært hold opplever resultatene av trafikk- og sykkelulykker, og som har et brennende ønske om å dele vår kunnskap om riktig sikring og bruk av hjelm. Det kan være helt avgjørende for utfallet av denne type ulykker, sier Torbjørn Kvam.

Han er en av tre ambulanseansatte i Asker som skal sykle hele ruten på vel 2700 kilometer fra Nordkapp til Lindesnes. De andre, som også jobber i Asker, skal hoppe av og på underveis.

Se også: Her blogger de om turen

15 dager


Bakgrunnen for prosjektet er et ønske om å sette fokus på sikkerhet for barn og voksne i trafikken. Også ambulansepersonell fra andre områder i Oslo og Akershus skal delta.

Les også: Flere nyheter fra Asker

– Bruk av hjelm er noe man tidvis unngår og man skal ikke lenger enn til skoleveier for å kunne fastslå dette. Nå som skolene er i gang igjen, mener vi det er på sin plass å understreke dette skikkelig. Vi håper en lang sykkeltur kan skape litt blest slik at vi får frem budskapet vårt, sier Kvam. Han viser til Statens vegvesen undersøkelser, som viser at bare 49 % av syklistene her til lands bruker hjelm.


– Hvis denne turen kan føre til at flere bruker hjel, så er målet vårt nådd, sier Kvam.

Krevende tur

Mandag setter ambulansepersonellet seg på sykkelen, og i løpet av den 15 dagers lange turen håper de å nå så mange som mulig. Men de legger ikke skjul på at de kan møte på fysiske utfordringer underveis.

Les også: Flere hendelser i Hendelsesloggen


– Selv om vi har trent mye gjennom sommeren, kan vi aldri bli nok rustet for en slik tur. Her vil vi møte på store fysiske påkjenninger og sikkert mange såre rumper. Jeg tror ikke vi vet helt hva vi går til, sier Kvam og legger til:


– Vi får selvsagt hjelp fra vikarer og andre faste i tjenesten til å opprettholde bemanningen i ambulansetjenesten mens vi er borte. Dette skal ikke gå ut over sikkerheten til folk, sier han.
 


 

Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.