Skip to main content

- Noe man ikke snakket om

Flere hundre trosset regnværet for å delta i Hjertefred-arrangementet.
Flere hundre trosset regnværet for å delta i Hjertefred-arrangementet.

Da Åsdis Birgirsdottir var 15 år døde broren under tragiske omstendigheter. I går ble de døde mintes på Hjertefred.

– Min bror ble påkjørt av en familievenn, noe som selvsagt gjorde det enda mer tabubelagt å snakke om døden. Det kom en lege på døren, husker jeg. Han ga oss et ”familieglass” med sovepiller – det var den hjelpen vi fikk, forteller Åsdis (51).

Den dagen for 36 år siden gikk hun bak huset og kastet alle pillene. Samtidig bestemte hun seg for å kjempe mot tabuene rundt døden. I dag er eiendomsmegleren som bor i Asker et fast innsalg på Hjertefred i Sandvika.


Sterkt

Søndag kveld ble Hjertefred arrangert for åttende gang. Mens 4000 deltok på arrangementet i Løkkehaven i fjor, var det færre besøkende i år. Men for de fremmøtte som trosset det dårlige været var det som å komme hjem til en trygg favn. Hvite engler gled rolig rundt og bød på fyrstikkesker, himmelbrev, varm toddy eller cupcake. Hele Løkkehaven var lyst opp av lykter og på scenen i en breddfull Sandvikselv, danset tre engler i regnet.

Til saksofontoner av Heartpeace, sang av Reidar Larsen, tale og sang av Kristian og Pål Felix Fossum, mintes de fremmøtte sine avdøde på ulike måter.

– Det er helt fantastisk. Noen ganger blir jeg litt forundret over at jeg kom på denne ideen. Selv har jeg fått lindring og hjelp i min sorgprosess gjennom å hjelpe andre. Nettopp å hjelpe andre er den ekte glede, sier Björg Thorhallsdottir som står bak Hjertefred.

LES OGSÅ: TOLLI (10) SYNGER FOR SIN DØDE PAPPA

Viktig påminnelse

Lill Stokkendal (48) fra Bærum har deltatt på Hjertefred siden oppstarten og mener arrangementet er en fin anledning til å gi selve livet en ettertanke.

– Det er også en fin markering i forhold til tap og sorg, ikke nødvendigvis bare død. Det er mange måter å miste mennesker man er glad i på. For eksempel det å miste noen i levende livet til rus og alkohol er nesten verre, mener Lill som jobber i psykiatrisk hjemmetjeneste i Bærum.

LES OGSÅ: EN HJERTELIG VINNER


Åsdis har også deltatt siden oppstarten og håper at Hjertefred kan bidra til mer åpenhet. Hennes egen opplevelse av manglende åpenhet som 15-åring unner hun ingen.

– Alle er forskjellige, men jeg tror veldig mange har behov for å snakke om menneskene som har stått dem så nær. Når noen dør er det nesten som om de ikke har eksistert. Fra den ene dagen til den andre.

Psykolog og leder av Sorgsenteret, Atle Dyregrov, bekrefter at mange opplever at nettverket trekker seg unna etter et dødsfall. Han sier at sorg fremdeles er tabubelagt i Norge, og dermed vil arrangementer som Hjertefred være en fin mulighet for de sørgende å se at de ikke er alene.

– Fellesskapsfølelse er den beste støtten for de sørgende som opplever at folk har trukket seg unna. For hukommelsen er kort og samfunnet hektisk. Dermed vil et slikt arrangement også ha en positiv effekt ved å minne mennesker på å ta kontakt med hverandre.

Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.