Kaci Kullmann Five retter på klærne.

– Huff. Dette ser kanskje ikke så ryddig ut, sier hun.

– For det er du. Ryddig? Og ordentlig?

– Det er i alle fall det mange har hengt seg opp i at jeg er. Noen har ment jeg virker kald også. Men jeg er faktisk ganske lettrørt. Ikke en følelsessterk film uten en boks med Kleenex.

LES FØRSTE DEL: – Det måtte brystkreft til før jeg kvittet meg med hårspennen

Driftig må man også kunne kalle henne. Hun har vært under kreftbehandling i ett år. Men bare ett styreverv sa hun fra seg.

– Du er langt unna å legge opp for å bli blomsterdekoratør, som jeg har lest var planen?

– Det er Carsten som har de grønneste fingrene uansett. Det er alltid han som pynter og dekker bordet. Jeg lager maten.

UNGDOMSKJÆRESTER: Carsten og Kaci har vært kjærester siden de var tenåringer. Dette bildet ble tatt i 2002. FOTO: KNUT BJERKE

Fikk ungdomsidolet til bords

Det nyter de. Men så kan man da heller ikke kalle seg frankofil uten litt kontinentale vaner: Sene middager. Vin i glasset. Jazz på spilleren.

– Det må være myk jazz. Chet Baker. Ella and Louis. Miles Davis.

– Blandet med litt Paul McCartney?

– Jeg er stor fan, sier hun og forteller ivrig om den gangen hun, takket være Geir Lundestad, fikk popstjernen til bords under en Nobelmiddag.

LES OGSÅ:

Hun henter bildet som ble tatt av dem to. Det er rammet inn.

– Jeg våget ikke fortelle at veggene på pikerommet på Nadderud var tapetsert med plakater av ham. Men jeg fortalte om billettene jeg kjøpte til konserten hans i Oslo i 1993. Da det sto på som verst under valgkampen det året, tok jeg dem opp av lommeboken og tenkte på tider som skulle komme. Det hjalp.

Kommenterer ikke lederbyttet

– Nå er du leder av Nobelkomiteen. Da kan du kanskje bestemme bordplasseringen heretter?

– Det bestemmer tradisjoner og protokoll. I år blir det med kongen og den eller de som vinner.

LES OGSÅ: 

– Var det på tide at komiteen fikk en dronning til rors?

– Det tenker jeg ikke kommentere. Men det var en ære å bli spurt av Høyre om å ta en periode til i komiteen, og en ære å få lede den.

– Men dere er i flertall der nå? Damene.

– Det har vi vært før også, fire damer med Jagland som leder.

– Så det var på tide?

– Ingen kommentar.

Ville ha ammebilder

To kvinner har ledet Nobelkomiteen før henne. Men hun har vært den som har banet vei før. Som første kvinnelige leder av Unge Høyre. Som første kvinnelige leder i Høyre. Og som den første representanten som fødte i perioden hun var valgt inn på Stortinget.

– Dagbladet ba meg stille opp og amme i Stortingssalen for avfotografering. Da sa jeg blankt nei.

– Du er opptatt av hva som er privat og hva som er offentlig?

– Det ble jeg nødt til. Jeg måtte lære barna mine å fortelle noen hvite løgner, å si at de ikke visste hvor jeg var når journalistene ringte midt i middagslagingen. Hvis ikke risikerte de at det ikke ble noe mat den dagen. Tenk deg hvordan politikerne har det i dag. De må være på hele tiden.

Selv har hun holdt seg langt unna sosiale medier.

– Jeg fatter ikke hvorfor folk orker. Dessuten har jeg skjønt at som medlem av, og nå også som leder for, Nobelkomiteen, kan det beste være å holde seg unna. Et utsagn i sosiale medier kan fort tolkes til noe helt annet i ettertid.

– Det kjennes godt å planlegge frem i tiden igjen.

VALGKAMP 1983: Et sted i Østerdalen, med Christian på armen, to måneder gammel. Da Kaci fikk barn ønsket Dagbladet bilder av henne som ammet i Stortingssalen. FOTO: PRIVAT