Skip to main content

Nina Jensen om sjefens havinitiativ: – Røkke bør heller få applaus enn å bli mistenkeliggjort

KJEMPER FOR HAVET: – Jeg hadde aldri gitt opp den rollen jeg hadde i miljøkampen om jeg ikke hadde hatt 200 prosent tro på det vi ønsker å gjennomføre på Fornebu, sier tidligere WWF-leder Nina Jensen, nå sjef for Kjell Inge Røkkes store havsatsing.

Folk bør applaudere Kjell Inge Røkkes initiativ for å redde havet, fremfor å mistenkeliggjøre motivene hans, mener Nina Jensen.

Den tidligere WWF-sjefen i Norge, selv bosatt på Fornebu, svarer på noe av kritikken og spørsmålene folk stiller etter tirsdagens lansering av et 200 meter høyt «Verdenshavets hovedkontor» på Fornebu:

– Sier avtalene dere har inngått med FN Miljø og IOC/Unesco noe om hva dere skal fylle bygget med?

– Nei, det blir prematurt å konkretisere innhold og aktiviteter i slike avtaler før vi vet om bygget blir en realitet. Men vi har flere forpliktende intensjonsavtaler på plass og er i prosess med flere.

– Kan du nevne eksempler?

– Vi er i dialog med blant andre WWF, UN Global Compact, Katapult Ocean, Passion for Ocean, Oslo Business Region og Handelshøyskolen BI, som vil flytte den nye havsatsingen sin til Fornebu.

Dette er «Det store blå»

– Men hvor stor del av dette kjempebygget vil «Verdenshavets hovedkontor» selv ha bruk for?

– Vi har satt av 12.000 kvadratmeter i syv etasjer. Men ambisjonen er at en tredel av bygget blir tilknyttet havsenteret gjennom samarbeidspartnere og relaterte virksomheter. I tillegg blir vi en stor bruker av hotellet og leilighetene som skal brukes til langtidsopphold.

– Størstedelen av bygget skal likevel leies ut til andre bedrifter. Hva sier du til dem som mistenker Kjell Inge Røkke for å bruke WOH-visjonen som brekkstang for å få bygge Norges første skyskraper?

– Til dem vil jeg stille et motspørsmål: Hvorfor tror de at Røkke putter milliarder av egne kroner inn i en slik stor satsing på å redde havet? Fremfor å mistenkeliggjøre Røkkes motiver mener jeg vi bør applaudere initiativet og engasjementet hans. Flere bør følge i hans fotspor og bidra til å redde kloden vår.

– Flere politikere i Bærum viser til IT Fornebu og Telenor Arena, som ble båret frem på en visjon men endte som rene eiendomsprosjekter. Hvorfor skal de ta sjansen på at innholdet i «Det store blå» blir slik visjonen lover?

– Aker-konsernet har en særdeles god track-record når det kommer til hva de har lovet og hva de har levert. Og jeg hadde aldri gitt opp rollen jeg hadde i miljøkampen om jeg ikke hadde hatt 200 prosent tro på det vi ønsker å gjennomføre her på Fornebu.

LES OGSÅ: Ordføreren: Debatten kan bli like høy som høyhus

 

HØYT SPILL: Aker-sjef Øyvind Eriksen og mannskapet hans jobber hardt og bredt for å få lov til å bygge en høy og havblå skyskraper på Fornebu. Her sammen med Nina Jensen, sjef i Røkke-eide Rev Ocean, under lanseringen av "Det store blå" tirsdag.

– Hva sier du til den nabokritikken som er kommet?

– Vi er glade for at folk engasjerer seg og legger opp til en ganske bred involvering blant annet med en egen «innspillsplattform» som blir åpen for alle på nettet, folkemøter og annet.

LES OGSÅ: Naboer: – Heller rekkehus enn Røkke-hus

– Statsminister Erna Solberg leder det internasjonale høynivåpanelet for bærekraftig havøkonomi. Vil dere be regjeringen om drahjelp for å få etablert et havsenter på Fornebu?

– Nei, vi har ikke bedt om én statlig krone i støtte, og det kommer vi heller ikke til å be om. Det er heller vi som vil tilby samfunnet drahjelp gjennom å stille dataplattformen vår, forskningsfartøyet og innholdet i "Det store blå" til myndighetenes disposisjon, sier Nina Jensen.

Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.