Skip to main content

– Nettsvindlerne er ofte unge og involvert i annen krim

KAN IKKE KONTROLLERE ALT: Geir Petter Gjefsen, leder for forbrukertrygghet i Finn.no.

Leder for forbrukertrygghet i Finn.no, Geir Petter Gjefsen, forteller at de vet at det finnes politistasjoner som fraråder enkelte svindelofre å anmelde saker.

Derfor er det vanskelig for Finn.no å lage en oversikt over antall svindlede på deres annonsemarked. Det finnes heller ingen fullstendig oversikt over hvem som svindler på Finn.no.

– Vi kan ikke kontrollere alle dialoger, ettersom mye dialog skjer på telefon. Vi overvåker ikke brukerne våre, men utfører kontroller for å avdekke svindel eller annen uønsket virksomhet, sier Gjefsen, som selv har jobbet mange år i politiet.

På Finn.nos egne nettsider står det at de kontrollerer 10.000 annonser daglig.

– Vi kontrollerer ikke alle annonser, men vi tar stikkprøver og vi får mange tips fra brukere. Vi har også et eget team som kun jobber med sikkerhet, sier Gjefsen.

En oversikt over dem som har blitt dømt for svindel via «Torget» på Finn.no de siste årene viser at flertallet av de dømte svindlerne er unge og involvert i andre typer kriminalitet.

LES OGSÅ: Drømmeveske ble svindel-mareritt

– Svindelen har endret karakter

BI-professor og mangeårig forsker på økonomisk kriminalitet, Petter Gottschalk, mener det å bedra folk for små summer er en smart måte å svindle noen på.

– Den smarte svindleren svindler mange for noen hundre kroner hver. Den viktigste faktoren for å la seg svindle er beløpet. Jeg tror eksempelvis ikke at du lar deg svindle for en bil, sier Gottschalk og forklarer at kriminalitet som tidligere skjedde på gaten, nå skjer på internett.

LES OGSÅ: – En del er naive

– Svindelen har endret karakter, men ikke nødvendigvis blitt et større problem, sier han.

Les flere artikler