Skip to main content

Nekter eksporttillatelse

PROSJEKTLEDER: Jan Wanggaard er mannen som Tandberg Eiendom har engasjert for å få polarskuta berget og bragt hjem til Vollen. FOTO: TOM MAGNE ARMANN
PROSJEKTLEDER: Jan Wanggaard er mannen som Tandberg Eiendom har engasjert for å få polarskuta berget og bragt hjem til Vollen. FOTO: TOM MAGNE ARMANN

Tandberg Eiendom som eier Maud-vraket trenger eksporttillatelse for å berge det og bringe skuta til Norge. Men nå sier canadiske myndigheter nei til å gi en slik tillatelse.

Den må være på plass om prosjektleder Jan Wanggaard og hans bergingsekspedisjon skal kunne utføres.

Bakgrunn for at myndighetene har vendt tommelen ned, er at de mener det må foretas arkeologiske undersøkelser før heving. Et krav de ikke har sagt noe om tidligere.

På dagen 100 år etter at Roald Amundsen nådde Sydpolen, ble den iskalde meldingen fra nord kjent. For etter at han hadde vært på Sydpolen, var Nordpolen Amundsens neste klare mål.

- Overraskende

Men selv om han drev i isen med polarskuta som ble bygget i Vollen, hele tre vinter, kom han ikke lengre enn til Nord-Stillehavet. De kom aldri inn i strømmen over Nordpolen. Derimot gikk han konkurs og hans Maud ble tatt i pant og solgt videre.

Dermed havnet den i Cambridge Bay, hvor den sank og har ligget i over 80 år.

– Helt siden vi sendte søknad om eksporttillatelse har vi ikke trodd det skulle bli noe stort problem. Dessuten antok vi at om det var noe de lurte på ved søknaden, så ville de ta kontakt så vi kunne få avklart det nærmere. Siden vi ikke har mottatt noen negative signaler, kom avslaget litt overraskende, ser prosjektleder Jan Wanggaard.

– Hva gjør dere nå?

– Vi har en måneds klagefrist på vedtaket, og vi vil nå ta kontakt for å finne en løsning på saken. Alle er interessert at Maud berges. Nå er det viktig at vi kan diskutere oss frem til en løsning alle kan være fornøyd med. Da blir ikke dette et avgjørende hinder for å berge polarskuta, sier Wanggaard.

Han ser på avslaget som et diskusjonsspørsmål.

Temaside: Maud

Vil heve Maud til sommeren

– Maud var ikke registrert som et kulturminne i Canada, og det er den ikke i dag heller. Canadiske myndigheter burde ha opplyst oss om at de ville betrakte den som det før vi sendte søknad. Vi er interessert i for hva som er fornuftig å gjøre før båten kan heves, men vi ikke legge flate for alt det de krever. De faglige vurderingen vil vi ta på alvor, både de vi får fra kanadiske og norske myndigheter, sier han

Nå håper han på noen gode formuleringer om de arkeologiske undersøkelser som må gjøres, slik at eksporttillatelse går riktig vei, og da vil de fortsette forberedelsene som planlagt. Målet er å heve Maud til sommeren.

– Det viktigste er at vi gjør det som er riktig og nødvendig og da får det ta den tiden det trenger. avslutter prosjektleder Jan Wanggaard

Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.