Skip to main content

Natur, kultur og industri

Kyststien går langs Veritasskogen med nærhet til sjøen. FOTO: ULF HANSEN
Kyststien går langs Veritasskogen med nærhet til sjøen. FOTO: ULF HANSEN

Turkart med sykkelveier i Bærum, inneholder et vell av informasjon om turveinettet, historiske steder og kulturminner. Denne gang ga det inspirasjon til å bli bedre kjent i et sentralt og vakkert område av Bærum. Nemlig Høvikodden med Henie-Onstad Kunstsenter, Veritasparken, Høvik Verk og Plahteskogen.

Vi starter vår tur fra Høvikodden hvor Henie-Onstad Kunstsenter i dag dominerer. I gammel tid lå det en husmannsplass under Søndre Høvik gård her på odden. Høvikholmen, som plassen het ble overtatt av Bærum kommune i 1940 årene. Isdronningen Sonja Henie og hennes mann skipsrederen og kunstsamleren Niels Onstad hadde gjennom årene bygget opp en betydelig kunstsamling som de ønsket å gjøre offentlig tilgjengelig. Høvikodden pekte seg raskt ut som et egnet sted for et museum for moderne internasjonal kunst. Resultatet ble at Bærum kommune spanderte tomten. Ekteparet Henie-Onstad betalte byggingenav museet. I 1968 ble kunstsenteret åpnet med kunstamlingen og isdronningens tore premiesamling som midtpunkt.

KYSTSTIEN SOM BÆRUM kommune

VI VELGER KYSTSTIEN

Høvik Verk ble en av hjørnesteinene i norsk glassindustri frem til 1933 og i annen industri frem til ut på 1970-tallet. Dette «minisamfunnet » med arbeiderboliger, egen skole, butikk, musikk-korps og turnforening ble et viktig senter i Bærum.

Vi fortsetter vår tur langs Kyststien mot Plahtebukta. På en idyllisk tomt ned mot stranden ved Båtstø hadde Josef Terboven, Hitlers Reichskommisar i Norge under 2. verdenskrig, sitt sommerhus. Tømmerbygningen ble i forbindelse med rettsoppgjøret etter krigen kjøpt av Helge Ingstad og flyttet til Vettakollen der han bodde resten av sitt liv. Rester av grunnmurene og hageanlegget finner du her ennå. Ved Plahtebukta snur vi og går turveien tilbake langs Båtstøjordet, forbi fotballbanen og den gamle gymsalen, forbi Verket og tilbake til utgangspunktet. Avslutt turen med en runde på galleriet og et besøk på Bølgen og Moi, restauranten Henie Onstads Kunstsenter.

Kilder:

Bærum kommune, Natur og idrettsforvaltningen:

«Turkart med sykkelveier i Bærum».

Kyststien. Brosjyre.

Robert Ramsey, Kaare Tisthammer.

«Høvik Verk – det gode sted på vokse opp

Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.