Skip to main content

Nansenparken tok prisen

I PARKEN SIN: Vinnerne av arkitekturprisen, Tone Lindheim og Svein Erik Bergem, i sitt skaperverk – Nansenparken. Vann er et sentralt element og ikke minst mange former for lyd av vann.
I PARKEN SIN: Vinnerne av arkitekturprisen, Tone Lindheim og Svein Erik Bergem, i sitt skaperverk – Nansenparken. Vann er et sentralt element og ikke minst mange former for lyd av vann.

Priser for arkitektur er som regel forbeholdt bygninger, men i år gikk Bærum kommunes arkitekturpris til Nansenparken på Fornebu .

Se flere bilder ved å bla i bildekarusellen i toppen av artikkelen. (gjelder ikke mobilbrukere)

Onsdag ettermiddag ble arkitekturprisen, den andre i regi av Bærum kommune, overrakt i starten av kommunestyremøtet. Det var 200 dekar med park på Fornebulandet som stakk av med seieren i konkurranse med 17 andre kandidater.

Formann i arkitekturprisjuryen, Eirik Bøe (49) fra Venstre, begrunner avgjørelsen entusiastisk:

– Nansenparken er en av de mest spektakulære gavene til Bærums befolkning, og spesielt vellykket er de arkitektoniske grepene som er gjort. Det er stor variasjon innenfor parkområdet, og kommunikasjonsårene er løst veldig godt. Dette er landskapskunst på høyt nivå, sier han.

Her kan du lese juryens begrunnelse

Men juryen var ikke fornøyd med alt:

– Man har kanskje ikke tøyd grensene for landskapsarkitektur, det hadde vært rom for noen flere dristige løsninger, sier Bøe.

– Spennende

– Det er jo en veldig hyggelig anerkjennelse og spennende at de gir prisen til en park og ikke et byggverk. Så fint at de ser de arkitektoniske kvalitetene i parken, sier landskapsarkitekt Tone Lindheim (59) fra firmaet Bjørbekk & Lindheim AS, som fikk prisen sammen med utbygger Statsbygg.

– Flott å bli satt pris på, og det betyr vel at vi har gjort noe riktig, sier landskapsarkitektkollega Svein Erik Bergem (51).

Norske anleggsgartnere, miljø- og landskapsentreprenører har også gjort stas på Nansenparken og nettopp kåret den til Årets grønne park 2013.

Utenlandsk interesse

– Den var også nominert til The Rosa Barba European Landscape Prize 2011 i Barcelona, og i konkurranse med 700 prosjekter kom Nansenparken til finalen med ni andre konkurrenter. Det er også utrolig stor pågang fra utenlandske tidsskrifter som vil presentere parken, sier Lindheim.

Grunnen til interessen tror de er at dette dreier seg om transformasjon av en tidligere flyplass, eller et industriområde om man vil, som er gjort om til en park, noe som også er en aktuell problemstilling andre steder i verden.

– I Berlin har man hele fire flyplasser, hvorav flere skal bygges om, og der har vi vært og fortalt om Nansenparken, sier Lindheim.

De forteller at de har vært opptatt av å trekke områdets fortid som flyplass inn i parken i form av rette linjer.

Små grønne

– Og de små grønne lysene langs festplassen er en hilsen til flyplassens landingslys, sier Lindheim, og legger til at de nye kollene er utformet som en erstatning for kollene som engang lå her i det frodige jordbrukslandskapet på Fornebu før flyplassens tid. Vann er også et nøkkelord.

– Parken skal ta imot alt overflatevannet som kommer fra boligområdene rundt den. Vannet ledes i kanaler på overflaten til den sentrale dammen der det pumpes opp i områder hvor det renses og deretter resirkuleres. For i alt arbeidet med parken har det vært et økologisk perspektiv. All masse, også den forurensede, skulle bli på området, sier Bergem.

Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.