Skip to main content

NAF mener enkelte kjøreskoler står til stryk

ENIGE: – Hvis kjøreskoler ikke vil gå ut med strykprosenten er det nok en grunn til det, mener trafikklærer Anniken Killingmo ved Halvorsen trafikkskole. Hun får full støtte av Stig Wettre-Johnsen, NAF-leder i Asker og Bærum. 	BEGGE FOTO: KARL BRAANAAS
ENIGE: – Hvis kjøreskoler ikke vil gå ut med strykprosenten er det nok en grunn til det, mener trafikklærer Anniken Killingmo ved Halvorsen trafikkskole. Hun får full støtte av Stig Wettre-Johnsen, NAF-leder i Asker og Bærum. BEGGE FOTO: KARL BRAANAAS

Kjøreskolene bør plikte å oppgi hvor mange prosent av elevene som stryker, mener NAF.

En glimrende idé, mener Steffen Busk Martinsen (16) fra Vettre i Asker, som nettopp hadde fått beskjed om at han hadde bestått teoriprøven for lettsykkel da Budstikka traff ham på Billingstad trafikkstasjon fredag.

– Hadde det fantes en liste over kjøreskolenes strykstatistikk hadde jeg sjekket den ut før jeg valgte kjøreskole. I dag ville jeg nok valgt den som ligger nærmest der jeg bor, sier Martinsen.

- Råtne egg i alle bransjer

Kan hende vil 16-åringen kunne gjøre nettopp det i fremtiden. NAF ber nå Vegdirektoratet om å gjøre kjøreskolenes strykstatistikk offentlig tilgjengelig, nettopp for å gi forbrukerne et bedre grunnlag for valg av kjøreskole.

– God sjåføropplæring er et viktig trafikksikkerhetstiltak. Ingen er tjent med lettvint og dårlig opplæring, sier Stig Wettre-Johnsen, som leder NAF i Asker og Bærum.

Han understreker at strykstatistikken alene ikke kan gi et helhetlig bilde av kjøreopplæringen, men at den over tid vil kunne gi en indikasjon på kvaliteten.

– Vi ønsker ikke at publikum skal lese seg blinde på statistikken. At en kjøreskole har noe høyere strykprosent enn en annen betyr ikke nødvendigvis at den er dårligere. Men dersom en kjøreskole har en mye høyere strykprosent enn gjennomsnittet i distriktet er det et dårlig tegn forbrukerne bør gjøres oppmerksomme på, sier NAF-lederen.

Lav strykrposent

Wettre-Johnsen sier at han ikke kjenner bransjen så godt at han vil fastslå at useriøse kjøreskoler opererer i Asker og Bærum.

– Det en kjensgjerning at det finnes råtne egg i alle bransjer, så det er ingen grunn til å tvile på at dette også gjelder for sjåførskolene, sier han.

Også daglig leder Jan Halvorsen i Halvorsen trafikkskole mener at NAFs forslag er «en veldig god idé».

– Vi kjører en linje der vi tidlig får elevene til å forstå hvor gode de bør være før de melder seg til oppkjøring. Det har gitt oss en veldig lav strykprosent, sier han.

Støttes av Frp

Også stortingskandidat Hans Kristian Limi (Frp) fra Åsterud støtter forslaget.

– Dette vil gi aspirerende sjåfører muligheten til å sammenligne de ulike kjøreskolene, avlive rykter og spekulasjoner, samt motivere kjøreskolene til å forbedre seg, sier Limi i en e-post til Budstikka.

Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.