Skip to main content

Nådde toppen av Everest som nest yngste nordmann

PÅ TUR: Thomas Erling Lone (24) fra Jar og Yishu Sun (41) fra Rykkinn hjemme i Bærum før avreisen i mars. FOTO: KARL BRAANAAS

Thomas Erling Lone (24) fra Jar og Yishu Sun (41) fra Rykkinn nådde i går toppen av verdens høyeste fjell Mount Everest.

På Lones Instagram-konto ble det i morges kl. 07.00 opplyst at han sto på toppen kl. 12.00 norsk tid onsdag etter en tur på 7,5 timer fra den øverste leiren, og at han er trygt tilbake i leiren.

Sherpafirmaet Ascent Himalayas opplyser at Lone, Sun og de to nordmennene Håkon W. Skog Erlandsen fra Mo i Rana og Didrik B. Dukefoss fra Lillehammer alle nådde toppen i går.

Spesiell trippel

Lone og Sun fra Bærum har dermed de siste ukene fullført en spesiell fjelltrippel der de har besteget tre fjell som alle kan regnes som verdens høyeste:

  • Mount Everest på grensen mellom Nepal og Kina er høyest når man måler på den tradisjonelle måten, med 8.848 meter over havet.
  • Strekker du imidlertid et målebånd fra jordens innerste punkt, er det lengst til toppen av Chimborazo i Ecuador, intet mindre enn 6.384 kilometer.
  • En tredje målemetode er avstanden fra foten av fjellet til toppen. Da troner Mauna Kea på Hawaii høyest med 10.200 meter fra fjellets bunn dypt i Stillehavet.

– Utgangspunktet var Everest, men så kom ideen om å akklimatisere seg til høyden ved å gå på Chimborazo. Og da vi så på reiseruten fra Ecuador, fant vi ut at vi like gjerne kunne fly via Hawaii. Dermed får vi også flydd jorden rundt på 80 dager, På vei til unik fjelltrippel

LES OGSÅ: 23-åring fra Jar klatrer Everest for å støtte barn i Nepal

Over 50 nordmenn

Etter det Budstikka kjenner til har nå totalt 57 nordmenn stått på toppen av Mount Everest. De to første var Bjørn Myrer Lund fra Bærum og Odd Eliassen fra Asker på ekspedisjonen til Arne Næss i 1985. Andre lokale som har besteget fjellet, er Ralph Høibakk, Olav Storli Ulvund, Jon Gangdal, Tormod Granheim, Simen Mørdre, Bjørn Arne Evensen, Eirik Tryti, Petter Nyquist, Lars Oma Erichsrud, Christian Eide, Steinar Salte og Knut Meel.

Nest yngst

Thomas Erling Lone er etter det Budstikka vet nest yngste nordmann på toppen av Everest. Han har bakgrunn som padler i Strand kajakklubb og på juniorlandslaget og har også konkurrert i kiting, men har de siste årene studert fulltid til sivilingeniør ved NTNU parallelt med turer til høye fjell.

Yishu Sun er opprinnelig fra Kina, men kom til Norge som utvekslingsstudent i 2003 og har bodd her siden. Hun jobber som sykepleier på Bærum sykehus.

Begge har langt igjen til verdensrekorden: Flere medier melder i dag at nepalske Kami Rita Sherpa onsdag ble den første i verden til å bestige Mount Everest 23 (!) ganger.

Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.