Skip to main content

Nå skal det bøtte ned

TUNG SNØ: Med opp mot 30 millimeter med nedbør i helgen er det duket for våt og tung snø. Det kan derfor være lurt å sjekke taket, og kanskje måke det også. Når dører og vinduer går tregt, eller du kan se nedbøyninger eller andre endringer i huset, kan det være et varsel om for høy belastning.FOTO: KARL BRAANAAS

I helgen kan det komme opp mot 30 millimeter med regn. – Sjekk taket, er rådet fra meteorologen.

Allerede fredag kveld kommer nedbøren som etter hvert vil gå over til regn.

– Kong vinter tar en pause, og det er mildvær på vei. Den mest intense nedbøren vil komme frem til lørdag morgen, men det fortsetter med noen regnbyger utover lørdagen, sier vakthavende meteorolog Martin Granerød ved Meteorologisk institutt.

– I løpet av lørdagsdøgnet kan vi forvente 15–20 millimeter med nedbør. På søndag blir det ikke like mye, men det kan fort komme mellom 5 og 10 millimeter med nedbør, fortsetter Granerød.

LES OGSÅ:Antall kjørere i bakken ble halvert – men nå er det drømmevinter

– Sjekk taket

Gradestokken vil trolig ligge mellom 4–5 grader hele helgen. Med den massive nedbøren er det dermed duket for mye våt og tung snø, som kan være belastende for underlaget den ligger på.

– Det blir litt sånn klassisk situasjon, med tørr og fin snø som faller sammen og blir litt tung, forklarer meteorologen, som ber huseiere sjekke taket.

– Snømålingene vi har i Oslo og Akershus viser at det er 50–70 centimeter med snø flere steder, så det kan være lurt å sjekke taket. Jeg kjenner flere som har måkt taket, så det er nok ikke så dumt, fastslår han.

Ifølge Direktoratet for byggkvalitet er hus som er oppført mellom 1950 og 1979 konstruert til å tåle inntil 50 centimeter tørr og gammel snø eller 40 centimeter med våt snø. Hus som er oppført etter 1980 tåler vesentlig mer, og minst 80 centimeter med tørr og gammel snø eller 60 centimeter med våt snø.

LES OGSÅ:Denne løypemaskinen skal gi en bedre skiopplevelse i nærområdene

Minusgrader

Mildværet avsluttes i løpet av helgen, og mandag morgen blir det gjensyn med solen og de blå gradene på gradestokken.

– Da klarner det opp, og temperaturen synker, sier Granerød, som foreløpig ikke kan si så mye om resten av uken.

– Stikkordet for neste uke var i utgangspunktet kaldt vær, men vi ser at det er store variasjoner i prognosene, og derfor veldig usikkert. Det kan gå begge veier, avslutter meteorologen.

Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.