Skip to main content

Nå pyntes skorsteinen med mynt-kunst fra Thailand

HØYTHENGENDE ARBEID: Tirsdag morgen var arbeidet med å montere mynt-kunstverket på skorsteinen utenhfor Scandic hotell på Fornebu i gang.

Etter flere og lange utsettelser, er omsider arbeidet med å utsmykke skorsteinen på Fornebu med et mynt-kunstverk i gang.

Arbeidet med å pynte opp den 33 meter høye skorsteinen utenfor Scandic hotel på Fornebu, startet tirsdag. Kunstverket har fått navnet Change, og de neste dagene vil skorsteinen bli kledd med kunst-mynter. Støpearbeid vil imidlertid pågå en stund fremover.

– Det er fantastisk at dette arbeidet nå er i gang. Vi tror dette blir veldig bra og gleder oss til dette blir ferdig, sier hotelldirektør ved Scandic Fornebu, Toril Flåskjer.

LES MER: Denne skorsteinen kles snart med mynter

Lette etter riktig materiale

Det har imidlertid vært en lang prosess å komme i gang med monteringen av kunstverket, som er laget på et verksted i Thailand.

I 2012 tegnet hotellets eiere kontrakt med kunstnerduoen Michael Elmgreen og Ingar Dragset. De ville kle pipen med en 33 meter høy myntstabel. Det var starten på en lang rekke utfordringer.

I forslaget fra kunstnerne var det blanke 5-kroner og gylne 10-kroner. Opprinnelig tenkte de at de gylne myntene skulle kles med bladgull. Men bladgull som tåler å stå ute finnes bare i noen få fargesjatteringer. Og de stemte ikke med fargene på de norske myntene.

Bladgull-trøbbelet ble starten på en detektivjakt på leting etter rett materiale som ville tåle norsk vær og hadde riktig farge. Dette gjorde også at kunstverket ble forsinket.

Så var planen at monteringen skulle starte i juni, men også dette ble utsatt flere måneder – frem til i dag.

Flåskjer forteller at det planlegges en høytidelig avduking av kunsten når alt er ferdig.

– Vi har veldig lyst til å ha i hvert fall én av kunstnerne på plass til avdukingen. Og kanskje får vi med ordføreren og kulturministeren også. Tidspunktet for avdukingen kan bli alt mellom november og januar, sier hotelldirektøren.

LEST DENNE? Dette bygget skal fylles med eksperimentelle godbiter

Derfor er pipen reist

Hotellet skulle egentlig hentet all varme og kulde fra Lysakerfjorden, men på ekstra kalde dager må varmeproduksjonen suppleres med oljefyring. Derfor er det reist en høy skorstein som en del av hotellet.

Naboene var redd den skulle bli skjemmende før bygging og ønsket den lavere. Planutvalget i Bærum ba om en kunstnerisk utforming av skorsteinen.

LES OGSÅ: Kunst er millionbutikk på Verket 

Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.