Skip to main content

Nå kan du få bot for å reise fra katten

TRENGER TILSYN: Sølvi Frøland Svoren i Dyrebeskyttelsen håper dyreeiere skal skjønne at både katter og andre dyr trenger tilsyn mens eieren er bortreist.
TRENGER TILSYN: Sølvi Frøland Svoren i Dyrebeskyttelsen håper dyreeiere skal skjønne at både katter og andre dyr trenger tilsyn mens eieren er bortreist.

Reiser du fra kjæledyret ditt i sommer, risikerer du inntil 17.200 kroner i bot.

Tenker du at Pus, Pip eller Passop klarer seg alene i et par døgn mens du er bortreist?

Da risikerer du bot.

Siden i høst har Mattilsynet strammet grepet overfor dyreeiere som reiser fra dyret uten å sørge for at det har nødvendig tilsyn. Nå risikerer eierne overtredelsesgebyr på mellom 3.440-17.200 kroner.

– Vi håper dette vil føre til en holdningsendring. Akkurat som med røykeloven, som det ble protestert mot i starten. Det er ikke alle som tenker over at de har plikt til å gi dyret tilsyn hver dag, sier Sølvi Frøland Svoren, styreleder i Dyrebeskyttelsen Oslo og omegn - Dyrenes hus.

LES OGSÅ: Innspill: Ikke reis fra katten din uten tilsyn

Advarer mot katteluke

Hun tror mange dyreeiere tenker at det går greit å reise fra kjæledyret et døgn eller to, så lenge de setter frem nok mat.

– Dyr klarer seg ikke selv. Det holder å avtale med en nabo at naboen stikker innom minst en gang om dagen, sier Svoren.

Hun vil advare katteeiere mot å la katten gå inn og ut av katteluken som den ønsker, mens eieren er bortreist. Helst bør Pus holdes inne, så lenge eieren er bortreist.

– Katter er sosiale dyr. De savner eierne sine, og vil ofte begynne å vandre, sier Svoren.

LES OGSÅ: Sjekk hva som skjedde med katten da brannvesenet prøvde å redde den

Reiste fra kattunger

Hun har et ferskt eksempel fra Bærum, der en dyreeier etterlot en katt og tre kattunger hjemme uten tilsyn i vel et døgn. Da eieren kom hjem, var kattungene borte.

– Eieren skjønte åpenbart ikke at det ikke var greit, og ble veldig overrasket og lei seg, sier Svoren.

Hennes generelle inntrykk er at dyreeiere i Asker og Bærum er flinke til å ta vare på dyrene sine – med enkelte unntak.

LES OGSÅ: Tassen og Sofus får bare hjemmelaget

Skrekk og advarsel

I årets fire første måneder utstedte Mattilsynet totalt 8 overtredelsesgebyrer i hele Norge for overtredelse av dyrevelferdsloven. Fire av disse gjaldt kjæledyr.

Mattilsynets pressevakt kunne søndag ikke svare på hvorvidt noen av disse gebyrene er utstedt i Asker eller Bærum.

Nå håper Svoren at Mattilsynet i sommer vil kunne komme med noen konkrete eksempler på kjæledyreiere som har fått bot for å svikte dyret i ferien. Nærmest til skrekk og advarsel.

– Da vil folk ta dette litt mer på alvor, tror Svoren.

LES OGSÅ: – Rådyrkalv drept av løsbikkje

Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.