Skip to main content

Nå kan det bli prishopp på båtplasser

LEANGBUKTA: Båtforeningen betaler her rundt 300 kroner per plass til kommunen. FOTO: KARL BRAANAAS

Det kan gå mot prishopp når Asker skal rydde opp i leieavtalene med tre båtforeninger med 620 båtplasser.

Økte leiepriser blir det om kommunen velger å følge prinsippet om at utleie av kommunale eiendommer normalt skal settes til markedspris. Slik politikerne vedtok i 2011.

Mens leieavtaler for Leangbukta og Holmenskjæret ble inngått i 2006 og 2007, har leieavtalene på Slependen, Blakstadbukta og i Vollen utløpt eller er uavklarte.

– Det er derfor nødvendig å fastsette hvilket leienivå kommunen skal kreve for disse tre eiendommene, skriver juridisk rådgiver Per Ivar Finne i saken som legges frem for formannskapet tirsdag.

Skal høres

Men rådmannen er klar på at ingen ting skal tres ned over hodet på båtforeningene, og vil derfor gjennomføre en høringsrunde med de aktuelle før det konkluderes og politikerne igjen får saken til behandling.

Selv om det er fastslått at kommunale eiendommer skal forvaltes forretningsmessig og leies ut til markedspris, har det over lang tid vært en etablert praksis at dette ikke følges for båthavnene. Begrunnelsen for dette har vært at kommunens innbyggere, uavhengig av inntektsnivå, bør ha mulighet til å disponere båtplass i Asker.

Mange båtplasser

Asker har 4.687 båtplasser som innebæret at det er 12 innbyggere per plass. Dette er dobbelt av situasjonen i Bærum og på linje med kystbyen Arendal.

For avtalene med Holmenskjæret båtforening og Leangbukten båtforening ligger leien til kommunen på rundt 300 kroner per båtplass.

I den gamle avtalen med Slependen båtforening med 104 plasser ligger leien på snaut 190 kroner per plass. I avtalen med Vollen båtforening med 233 plasser, som løp ut i 1999, er leien basert på vederlagsfri betingelse. For Blakstadtangen med 283 plasser gjelder avtalen fra 2001 til 2021 med gratis leie til 2012. Reforhandling om pris etter 10 gratisår har ikke ført frem.

Når rådmannen vil ha formannskapets aksept for å invitere berørte aktører til å komme med innspill, skal dette danne grunnlaget for videre utleie av de tre eiendommene ved Slependen, Blakstadtangen og Selvikbukta i Vollen.

 

Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.