Skip to main content

Nå er polarskuta «Maud» hjemme i Vollen

HJEMME: Her får de fremmøtte ta en nærmere kikk på polarskute, som er tilbake der hun ble bygget i 2017.
HJEMME: Her får de fremmøtte ta en nærmere kikk på polarskute, som er tilbake der hun ble bygget i 2017.

Polarskuta «Maud» la til kai i Vollen ved 13-tiden lørdag. På sin ferd fra Drøbak ble hun fulgt av et stort antall fritidsbåter.

Kaia i Vollen var lørdag full av mennesker som ønsket å få et nærmere blikk av skuta som ble bygget her i 1917, og som har ligget under vann i 86 år.

– Det er en stor dag. Det er nesten større enn 17. mai. Helt fantastisk at den nå er tilbake. Vi har gledet oss masse til denne dagen, sier Anne, som hadde med seg datteren og barnebarnet til Vollen for å få med seg gjenomsten.

– Det er en veldig flott båt, veldig fine linjer, sier Vebjørn Isaksen fra Asker.

– Hva tenker du om at den nå er tilbake igjen?

– Det er veldig hyggelig. Den er en del av historien, så det er en fin ting å få den tilbake, fortsetter Isaksen.

– Det er et helt fantastisk prosjekt å bringe denne båten tilbake til Vollen, sier Jens Evensen, og fortsetter:

– Jeg er veldig glad i trebåter, og veldig glad for å se dette skroget som ble bygget her, legger han til.

– Hva håper du skjer med åten nå?

– Jeg håper den lir som dette fordi det er et kunstverk av tidens tann, sier han.

– Helt surrealistisk

Prosjektleder Jan Wanggaard i "Maud returns home" var en meget glad mann etter å ha fått skuta vel i havn.

– Det er ganske surrealistisk. Nå er vi ferdig med første del av prosjektet. Vi har selvfølgelig en del tanker om hva fremtiden skal bringe, men først skal vi nyte dette øyeblikket, sier Wanggaard.

Intervju med Jan Wanggaard  

– Hun er i veldig bra stand på tross av at hun har ligget under vann i så mange år. Treverket er helt friskt. Hun vil være en juvel i et fremtidig museum, avslutter han.

120 båter

Totalt 120 fritidsbåter fulgte «Maud» på sin innseling til Vollen. I tillegg ble ferden fulgt av skuta «Lady Mack», som hadde 226 personlig inviterte gjester ombord. Asker-ordfører, rådmann, næringslivsfolk og samfunnstopper var blant passasjerene.

– «Maud» er nå tilbake der reisen startet for 100 år siden.  Hun er bygget for is og kulde, men nå kommer hun hjem for endelig hvile. Det føles fantastisk godt. Vi er lettet, glade og stolte.  Vi hyller teamet bak "Maud returns home", som har jobbet med dette i syv år, anført av Jan Wanggaard og hans tre nærmeste medarbeidere: Bjørn Myrann, Stig Pettersen og Terje Mørkved. Uten dem hadde «Maud» aldri kommet tilbake hit, sa Tandberg-familien i en tale ombord på skuta «Lady Mack».

SE BILDER AV GJENKOMSTEN HER: Dramatisk og følelsesladet hjemkomst for «Maud»

Ved 10-tiden passerte polarskuta Drøbak. Klokken 12.30 var «Maud» like utenfor Vollen, hvor det var mange som sto klare for å ønske henne velkommen. Ved 13-tiden la hun til kai.

 

Dramatikk

Innseilingen fra Drøbak til Vollen var ikke helt udramatisk. Rett før klokken 11 ble det tilløp til litt dramatikk da en en fritidsbåt fikk problemer med motoren og drev rett inn i «Maud». Heldigvis gikk det bra med alle de involverte, og begge båtene kunne kjøre videre etter at de som var ombord på fritidsbåten fikk dyttet seg vekk fra polarskuta.

– Vi fikk slakket av litt på slepet, og da kom de seg unna, sa prosjektleder Jan Wanggaard til NRK, som var ombord i slepebåten Tandberg Polar.

Den norske skuespilleren og sangeren Geir Børresen fulgte også innseilingen til  «Maud» på skuta «Lady Mack». Da han flyttet til Vollen i sin tid fikk han høre om sjøsettingen til polarskuten i 1917. For han er dagen i dag et stort høydepunkt.

– Jeg har hatt klumpen i halsen, sier Geir Børresen.

LES OGSÅ: Tusenvis av mennesker og båter er ventet når «Maud» kommer til Vollen lørdag

Bygget i Maudbukta

Lørdag ettermiddag ble Roald Amundsens en gang så stolte polarskute "Maud" fortøyd på utsiden av museumsbrygga ved Oslofjordmuseet i Vollen – etter å ha blitt trukket i en 34 millimeter tykk wire hele den lange veien fra Cambridge Bay nord i Canada og tilbake til der hun ble spesialbygd for polfareren av Vollens store sønn, skipskonstruktør Christian Jensen, for over 101 år siden.

 

DRØBAK: Her ligger polarskuta "Maud" utenfor Drøbak og venter på å seile videre inn til Vollen.
DRØBAK: Her ligger polarskuta "Maud" utenfor Drøbak og venter på å seile videre inn til Vollen.

"Maud" ble bygget på stranden i Maudbukta, der Oslofjordmuseet nå ligger, og der ble hun sjøsatt 7. juni 1917. Etter å ha seilt og gjort vitenskapelige observasjoner gjennom Nordøstpassasjen i 1918-24, gikk Amundsen konkurs og "Maud" ble solgt på tvangsauksjon. Hun forliste i Cambridge Bay nord i Canada i 1930.

LES OGSÅ: Her er «Maud» helt bak «Fram» utenfor Grønland

Hevet etter 86 år

Etter at Asker kommune først sikret seg eierrettighetene til "Maud" ved å kjøpe henne for 1 dollar av Hudson’s Bay Company, har Tandberg Eiendom AS overtatt prosjektet med å bringe polarskuta tilbake til Vollen. Prosjektet "Maud returns home" ble startet for syv år siden, med Asker-mannen Jan Wanggaard som ekspedisjonsleder.

29. juli 2016 ble skuta hevet etter 86 år under vann. 28. august i fjor startet det lange slepet av den gamle damen, trygt fastspent på lekteren "Jensen" – og trukket av slepebåten "Tandberg Polar". I perioden frem til 17. september ble hun loset gjennom Nordvestpassasjen og inn til den lille kystbyen Aasiaat på Grønland, der hun lå i vinterhavn.

Siste etappe av «Mauds» lange reise hjem startet søndag 24. juni i år. Slepet gikk sørover langs østkysten av Grønland via Nuuk (Godthåb) og Kapp Farvel, videre nordover igjen langs vestkysten av Grønland – inntil de slapp seg ut på Atlanterhavet i retning Island. Fredag 20. juli nådde ekspedisjonen Vestmannaøyene på sørkysten av Island. Slepet fortsatte til havnebyen Klaksvik på Færøyene, som de forlot 2. august.

Tre døgn senere var "Maud" tilbake i norsk farvann, da ekspedisjonen passerte Hellisøy fyr med kurs for Bergen. Målet var å ankomme Vollen lørdag 18. august, og det greide de altså med sikker margin.

LES OGSÅ: Se hvordan polarskuta «Maud» ble bygget

Roald Amundsens hjem

Etter å ha vært festens midtpunkt i Vollen lørdag og overnattet utenfor Tandbergs eiendom Munkesletta på Vettre, drar ekspedisjonen videre på besøk til Bunnefjorden og Roald Amundsens hjem søndag formiddag – for deretter å seile videre inn til Oslo havn ved Akershus festning tidlig på ettermiddagen.

– Vi vil legge til kai i Oslo om dette er ønskelig. Vi håper at vår ankomst lørdag og Oslobesøk søndag vil bli en fin anledning for befolkningen til å hilse "Maud" velkommen, enten det blir fra sjø- eller landsiden, uttalte Jan Wanggaard på vegne av ekspedisjonen og Tandberg Eiendom før ankomst.

Etter dette setter ekspedisjonen kurs for Tofte i Hurum, der "Maud" skal ligge i ventehavn inntil et «Maud-hus» skal stå klart et sted i Vollen.

Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.