Skip to main content

Nå er kollektivfeltet på E18 fjernet

MONTERT: Søndag 1. oktober ble de nye kollektivfelt-skiltene skrudd opp på E18 utgående mellom Oksenøya og Sandvika. Fredag 10. november var de borte.
MONTERT: Søndag 1. oktober ble de nye kollektivfelt-skiltene skrudd opp på E18 utgående mellom Oksenøya og Sandvika. Fredag 10. november var de borte.

Onsdag kveld varslet Statens vegvesen at kollektivfeltet på E18 i utgående retning mellom Lysaker og Sandvika. Fredag var skiltene borte.

Det meldte Statens vegvesen selv, i en pressemelding, onsdag ettermiddag. Fredag var skiltene fjernet.

Avdelingsdirektør Nils Audun Karbø i Veivesenet er klar på at kollektivfeltet var et prøveprosjekt. Karbø sier at strekningen som kollektivfeltet ble etablert på, er utfordrende.

– Det er mange av- og påkjøringer, som skapte mange avbrudd for kollektivfeltet. Det førte igjen til en del farlige situasjoner og liten effekt for bussene. Det ble også en del tilbakeblokkering, det vil si opphopning av biler, tilbake mot Lysaker, sier Karbø.

Statens vegvesen poengterer at kollektivfeltet ble etablert av hensyn til bussene.

– Bussenes fremkommelighet har vært viktigst, vi ønsker flere over på buss istedenfor økt biltrafikk. Men det at køene for bilistene har økt betraktelig, har også vært en medvirkende årsak til at kollektivfeltet nå blir borte, sier Nils Audun Karbø.

Ny bussbom på gang

Statens vegvesen må nå se på nye metoder for å sikre bussene gode vilkår. Det er en utfordring, erkjenner Karbø. For E18s del er det ingen nye, konkrete tiltak i sikte.

– Ny E18, der bussene sikres svært god fremkommelighet, er nok det mest konkrete her. Men andre tiltak, på andre veier, kan være aktuelle. For eksempel kan det komme bussbom i Vollsveien, forteller Karbø.

Budstikka har tidligere omtalt rushtidsbommen i Vollsveien, som i første omgang ligger til å bli et prøveprosjekt. Bommen har skapt frykt for lange bilkøer på andre veier i samme område. Ruter har også ytret ønske om flere andre bommer.

Håper på enklere kryssing av veien

Erik Ihle fra Tanum, som sykler til jobben hos Aker Solutions på Fornebu hele året, hilser avviklingen velkommen.

– Dette er fint for oss syklister. Jeg kan bekrefte at det er mer trafikk på småveiene nå, det er mange flere biler som kjører forbi enn før kollektivfeltet ble innført, sier Ihle.

– Jeg håper det blir like lett som tidligere å komme over veien som syklist, fortsetter Tanum-mannen.

Han og Sven Haagensen fra Høn snakket med Budstikka i midten av oktober. Nytt kollektivfelt gir tregere trafikk både på E18 og småveier .

 

MIDT I KØEN: Erik Ihle (til venstre) og Sven Haagensen er begge helårssyklister. De har merket konsekvensen av kollektivfeltet mellom Lysaker og Sandvika på kroppen. – Trafikken på småveiene langs E18 har økt etter at kollektivfeltet kom. I dag er det mest trafikk så langt. Bilistene har nok skjønt at det går raskere å kjøre i Professor Kohts vei og Markalleen, sier de to.
MIDT I KØEN: Erik Ihle (til venstre) og Sven Haagensen er begge helårssyklister. De har merket konsekvensen av kollektivfeltet mellom Lysaker og Sandvika på kroppen. – Trafikken på småveiene langs E18 har økt etter at kollektivfeltet kom. I dag er det mest trafikk så langt. Bilistene har nok skjønt at det går raskere å kjøre i Professor Kohts vei og Markalleen, sier de to.

På E18 skal nå skiltene skrus ned, og E18 må merkes på nytt.

– Vi reverserer tiltaket så raskt vi kan. Arbeidene med nye skilt og oppmerking starter umiddelbart, sier Karbø.

Forrige uke skrev Budstikka at den første måneden med kollektivfeltet har ført til Nytt kollektivfelt har gitt fem ganger så lang E18-kø .

Målingene ble gjort mellom kl. 15.00 og 17.00, og viste at køen på E18 i oktober økte mest mellom Skøyen og Lysaker. Her hadde reisetiden økt med femgangen.

I midten av oktober kom nyheten om at Nytt kollektivfelt gir tregere trafikk både på E18 og småveier , mot én time samme uke i fjor. Statens vegvesen regner det som rushtid når trafikken går minst 30 prosent tregere enn normalt.

Hammer Krog: – Underbygger viktigheten av ny E18

Bærums ordfører Lisbeth Hammer Krog (H) gleder seg over Statens Vegvesens beslutning:

– Dette er gode nyheter for alle innbyggere som er blitt utsatt for dette eksperimentet. Køene ble lengre, forurensningen økte og rushtiden ble vesentlig utvidet. Og det ble langt mer belastning på lokalveiene, med dårligere trafikksikkerhet både for gående og syklende – og nesten ingen gevinst for bussene heller.

Hammer Krog minner om at hun advarte mot dette tiltaket i forkant i et oppslag i Budstikka, sammen med NAF. Nå mener hun det holder:

– Det er prøvd en rekke eksperimenter, men det går ikke. Trafikken er for tett. Køene pakker seg langt innover i lokalveinettet. Vi har friskt i minne hva som skjedde i Vækerøveien, dette tiltaket måtte reverseres nesten før det var begynt. Jeg har vært veldig irritert, men denne gangen har jeg prøvd å holde meg fast. Fornuften seiret og heldigvis så opphører tiltaket, sier Hammer Krog.

Hun ser bare én løsning:

– Hele tiltaket underbygger viktigheten av ny E18 med eget kollektivfelt for bussen.

 

LES MER OM KOLLEKTIVFELTET:

Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.