Skip to main content

Nå er alt klart for «Stor-Asker» – også Ap vil sammen med Røyken og Hurum

BRYTER GRENSER: – Jeg er blitt mer og mer overbevist om at sammenslåing med Røyken og Hurum er den riktige retningen å gå, sier kommunereformist og gruppeleder i Asker Arbeiderparti, Marianne Riis Rasmussen.

Alt peker nå i retning av at Asker, Røyken og Hurum blir slått sammen til én stor kommune fra 2020, etter at også Asker Arbeiderparti har gitt fusjonsplanen sin støtte.

– Jeg er personlig veldig glad for dette resultatet. Alt peker nå mot at vi får en ny storkommune hvor samferdselsproblemene løses og vi får en mer balansert boligbygging, sier Asker Aps gruppeleder Marianne Riis Rasmussen, etter at medlemmene hadde sagt sitt på Friheim i Heggedal onsdag kveld.

LES OGSÅ:Splid i Hurum Ap om sammenslåing

– Klart dette vekker følelser

Med 23 mot 15 stemmer vendte de tommelen opp for fusjonen, som vil gjøre Asker mer enn dobbelt så stort i areal og øke innbyggertallet fra 60.000 til over 90.000.

– Fire av ti medlemmer stemte nei til sammenslåing. Var det et følelsesladd møte?

– Kommunereformen er en av de største beslutningene vi tar i denne perioden, så det er klart dette vekker følelser. Men vi hadde en saklig og konstruktiv debatt, og utfallet av avstemmingen er helt greit. Selv er jeg blitt mer og mer overbevist om at sammenslåing er den riktige retningen å gå, sier Rasmussen, som har sittet i Askers forhandlingsdelegasjon med naboene i sør.

LES FLERE SAKER OM KOMMUNESAMMENSLÅING HER

Hensynet til samferdsel og areal veier tyngst

Sentralt til grunn for Aps beslutning er behovet for en helhetlig samfunnsutvikling, spesielt på områdene samferdsel og arealplanlegging.

Røyken og Hurum er betydelig større enn Asker, med store arealer for boligbygging og etablering av plasskrevende næringsliv.

LES OGSÅ: Kommunesammenslåing eller ei: Bedriftene strømmer allerede ut fra Asker og Bærum

Når det gjelder samferdsel, deler alle kommunene de samme utfordringene: Røykenveien, Slemmestadveien og riksvei 23, med tilknytning til E18, Spikkestadbanen, Oslofjordforbindelsen og planene om en ny kryssing av Oslofjorden, samt økt utnyttelse av fjorden for kollektivtrafikk.

Og i bunn av alt dette ligger frykten for at Asker alene skal bli inneklemt mellom et nytt og sterkt Drammen i vest – og da trolig med Røyken og Hurum på laget – og Bærum og Oslo i øst. «Kjøttvekta» teller. Én felles stemme fra et nytt «Stor-Asker» vil veie tyngre enn det tre stemmer fra Asker, Røyken og Hurum gjør hver for seg i dag.

LES OGSÅ:- Vi lytter til folket, men saken er krevende

Mange ventet spent

Det var knyttet spenning til utfallet av medlemsmøtet i Ap, etter at partistyret nylig sa ja til fusjon med fire mot to stemmer.

Sist saken var oppe til behandling blant medlemmene var 27. april. Da ble beslutningen utsatt i påvente av resultatene fra kommunenes egen innbyggerundersøkelse og utredningsrapporten fra Deloitte, endelig innhold og formuleringer i intensjonsavtalen mellom kommunene, samt rådmannens rapport.

Ap sikrer bred støtte

Arbeiderpartiets beslutning er viktig for utfallet når kommunestyret i Asker skal si endelig ja eller nei til sammenslåing med Røyken og Hurum 14. juni.

Asker Høyres hovedstyre sa enstemmig ja til storfusjonen tirsdag, og med 23 av 47 kommunestyrerepresentanter har partiet krysset fingrene for at også Aps ni representanter skulle stemme ja. Nå har de fått den politiske bredden de trenger for å få fusjonen vedtatt om tre små uker – etter at knapt én av fire askerbøringer (22 prosent) ga sin støtte til sammenslåing i den nylig gjennomførte innbyggerundersøkelsen.

– Det er viktig hva vi mener

Høyre ville riktignok vært sikret flertall for sitt syn også uten Aps stemmer, ettersom medlemmene i KrF ventelig vil stemme ja når de møtes 7. juni. Dessuten vil representantene fra MDG og Venstre trolig stemme ulikt.

– Det ligger nå an til et overveldende flertall for sammenslåing når kommunestyret møtes 14. juni. Ser du i dag noe eller noen som kan endre dette?

– Det vil jeg ikke spekulere i, annet enn å si at vi er det største opposisjonspartiet og at det er viktig hva vi mener, sier Marianne Riis Rasmussen.

Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.