Skip to main content

Nå blir det litt etterlengtet regn

Det er en god stund siden det var nødvendig å ta med paraplyen på tur ut, men tirsdag får du sjansen til å lufte den.

Det er en god stund siden det var nødvendig å ta med paraplyen på tur ut, men tirsdag får du sjansen til å lufte den. 

Foto: EVA GROVEN

Tirsdag kommer det litt etterlengtet regn, men ikke nok til å demme opp for den lange tørkeperioden vi har hatt. 

– Det blir litt nedbør sånn det ser ut nå, og man venter at det vil komme 5-10 med millimeter med nedbør, sier vakthavende meteorolog Martin Granerød ved Meteorologisk institutt.

Årets aprilmåned er den niende tørreste april som er registrert på Østlandet. Det viser Meteorologisk institutt sine målinger, som går tilbake til 1900. Mai måned har så langt fortsatt i samme spor.

For tiden gjelder oransje nivå for Østlandet, Telemark og Aust-Agder. Det betyr at det lokalt er stor gress- og lyngbrannfare, noe vi har sett flere eksempler i Asker og Bærum i våres. Regnet som ventes tirsdag er derfor etterlengtet. 

– Grunnvannstanden er lav, så vannet vil forsvinne ganske raskt. Nedbøren vil imidlertid hjelpe betraktelig med tanke på skogbrannfaren som vil bli midlertidig litt lavere, fortsetter Granerød.

Tørt til helgen

Også onsdag er det ventet noe nedbør, men forhåpningene om at det skal utgjøre en stor forskjell er ikke stor. 

– På onsdag er det snakk om enkelte byger - gjerne litt mer lokalt, sier meteorologen.

Det er med andre ord ikke noe som tyder på at situasjonen med svært lav grunnvannstand og lav vannstand i innsjøer og elver vil forandre seg veldig med det første. Og faren for gress- og lyngbrann vil ta seg opp igjen ganske raskt.

– Mot slutten av uken blir det fint og tørt, og da vil det også bli økende skogbrannfare igjen. 

– Hvor mye nedbør trengs det for å få bukt med skogbrannfaren?

 – Det som sies er at trenger en skikkelig rotbløyte, noe som betyr 10-20 millimeter med nedbør. Det som ventes på tirsdag er litt i underkant av det, fastslår meteorologen.

– Kollektivt ansvar

Brannsjef i Asker og Bærum brann og redning, Anders Løberg, var før helgen tydelig på at det er høyt uaktsomt å tenne bål nå. Budskapet gjelder ifølge brannsjefen også etter at nedbøren har kommet. 

– Det kreves ganske mye nedbør for at det skal ha en effekt. Det lille om kommer nå vil ikke gjøre den store forskjellen så tørt som det er, fastslår Løberg.

– Alle må ta et kollektivt ansvar når det er så tørt som det er nå, legger han til. 

Lover fint for 17. mai

For dem som gleder seg til endelig å kunne gå i 17. mai-tog etter to år med pandemi, er det imidlertid gode nyheter å melde om. 

– Dagens prognose, som har en sannsynlighet på 60-70 prosent, viser at det ser bra ut også på 17. mai, avslutter Martin Granerød ved Meteorologisk institutt.

Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.