Skip to main content

Muslim tapte mot legevakten

IKKE LOVBRUDD: Legevakten i Asker og Bærum brøt ikke loven da en mannlig muslim ikke fikk oppfylt ønsket om mannlig lege. Det mener likestillings- og diskrimineringsombud Sunniva Ørstavik. FOTO: JON-ARE BERG-JACOBSEN
IKKE LOVBRUDD: Legevakten i Asker og Bærum brøt ikke loven da en mannlig muslim ikke fikk oppfylt ønsket om mannlig lege. Det mener likestillings- og diskrimineringsombud Sunniva Ørstavik. FOTO: JON-ARE BERG-JACOBSEN

Den mannlige muslimen som ikke fikk oppfylt ønsket om mannlig lege ved legevakten, ble ikke diskriminert. Det konkluderer diskrimineringsombud Sunniva Ørstavik.

Med det frikjenner Ørstavik legevakten i Asker og Bærum fra anklagene om diskriminering på religiøst grunnlag etter muslim-episoden i høst.

– Legevakten fulgte sine rutiner. De vurderte mannens helsetilstand dit at han kunne vente til han fikk hjelp av sin fastlege. I dette tilfellet er det ikke et brudd på loven, sier Ørstavik.

Likestillings- og diskrimineringsombudet understreker at slike klagesaker må vurderes fra tilfelle til tilfelle.

– Det er ikke slik at diskrimineringsloven trumfer gjennom alle andre hensyn, sier Ørstavik.'

LES OGSÅ: Gransker drift av legevakten

Må tilrettelegge

Det var i høst at den mannlige muslimen oppsøkte Asker og Bærum legevakt nattetid. Mannen gjorde det klart at han av prinsipp ikke ville la seg berøre av kvinner, og krevde derfor mannlig lege. Da han ikke fikk ønsket oppfylt, forlot mannen legevakten med uforrettet sak.

I etterkant mente mannen at legevakten hadde diskriminert han på religiøst grunnlag, og klagde saken inn for likestillings- og diskrimineringsombudet.

– Sykehus er forpliktet til å tilrettelegge så godt de kan, både med tanke på religiøse og andre hensyn. Men det er ikke alltid mulig. Særlig om situasjonen er akutt, eller at det bare er en lege på vakt, sier Ørstavik.

 

Redegjort godt

 

Tidligere i vinter opplyste tjenesteleder Gro Steigum i Bærum kommune til Budstikka at det den aktuelle natten bare var én lege på vakt, og at denne var en kvinne.

– Legevakten har redegjort godt for hvorfor de handlet som de gjorde. Det er ikke slik at det er automatikk i at man bryter likestillingsloven dersom pasienten ikke får det kjønnet på legen som han eller hun ønsker, sier Ørstavik.

Tjenesteleder Steigum i Bærum kommune er lettet over diskrimineringsombudets avgjørelse.

– Konklusjonen om at legevakten ikke brøt loven, er i tråd med vår egen vurdering. Legevakten tilstreber å imøtekomme pasientenes ønsker der dette er mulig. I dette tilfellet var de kun en lege på vakt, og det var en kvinne. Vi kunne derfor ikke tilby en annen lege, sier Steigum.

Les flere nyheter fra Budstikka.

Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.