Skip to main content

Møbler og interiør selger best i Asker

PÅ MØBELHANDEL: Mariann Blegen fra Asker (til høyre) er blant de mange som er glad i å handle møbler og interiør. Her med sin mor Kari-Ann Blegen. Vi traff henne hos Møbelringen.
PÅ MØBELHANDEL: Mariann Blegen fra Asker (til høyre) er blant de mange som er glad i å handle møbler og interiør. Her med sin mor Kari-Ann Blegen. Vi traff henne hos Møbelringen.

Askerbøringer elsker å handle varer til hus og hjem. Ingen annen varegruppe har sterkere vekst siden 2008.

En spesialrapport fra SSB, bestilt av Asker kommune, viser at det er møbler og varer til huset som har kombinasjonen størst vekst og størst andel av varehandelen i Asker kommune i perioden 2008–2014.

Isolert har internetthandel kraftigst prosentvis vekst, men utgjør likevel en veldig liten andel av den totale varehandelen.

LES OGSÅ: Asker banker Bærum i shopping

Elsker møbler

Hos Møbelringen på Billingstadsletta sitter Mariann Blegen fra Asker (37) og hennes mor Kari-Ann Blegen (66) foran et bord Mariann vurderer å kjøpe.

– Jeg sjekket på nett først og fant ut at de hadde et bord jeg likte. Derfor dro vi hit helt bevisst, forteller hun.

– Jeg er interessert i interiør og hvordan jeg har det hjemme betyr mye, mener hun.

LES OGSÅ: Fyller opp huset i Vollen

Sterk vekst

Blegen er ikke alene om å være glad i å handle til huset.

Asker kommune ønsket med spesialrapporten å se hvilke varegrupper det faktisk selges mest av i Asker fordelt på de enkelte handels- og sentrumsområdene. Hovedkonklusjonen er at møbler, interiør og byggevarer har den største veksten. Hvor de handlende kommer fra er ikke dokumentert, og er heller ikke poenget. Selv om det er logisk å anta at mange askerbøringer er blant de handlende i egen kommune.

 

VEKSTEN I VARER TIL HUSET: Grafen viser andel i millioner kroner av omsatt varehandel per varegruppe.
VEKSTEN I VARER TIL HUSET: Grafen viser andel i millioner kroner av omsatt varehandel per varegruppe.

I tall ble det omsatt varer «til huset» for 2,3 milliarder kroner i Asker kommune totalt sett i 2014, Dette er en vekst på 41 prosent ifra 2008 til 2014, sier rapporten.

Bare internetthandel har større vekst (på 1400 prosent), men her var tallene særdeles små i 2008, noe som gjør prosentveksten «unaturlig» høy.

Stor andel av varesalget

Ser man på all omsatt varehandel totalt sett i Asker kommune i 2014, utgjør varegruppen «til huset» hele 38 prosent.

– Med andre ord – det er varer til hus og hjem de fleste elsker å kjøpe – og det er her veksten i handelen har vært størst, sier næringssjef Bastrup.

 

Andelen: Grafen viser ulike varegruppers andel prosent av omsatt varehandel i 2014 og 2008.
Andelen: Grafen viser ulike varegruppers andel prosent av omsatt varehandel i 2014 og 2008.

Han opplyser at det er første gang en slik analyse er blitt fremlagt.

En tidligere SSB-analyse presentert av den lokale handelsstandsforeningen viste hvilke geografiske områder lokalt som har hatt den sterkeste handelsveksten. Totalomsetningen av varer var i Asker kommune totalt sett på 6,3 milliarder kroner i 2014. Av dette sto Billingstad-området for 43 prosent av denne varehandelen.

Like stor etterspørsel

– Men vi ville gå dypere ned for å se hvilke varegrupper det faktisk selges mest av i Asker og hvor, sier Bastrup.

Det dokumenteres også at etterspørselen etter møbler og interiør er like stor målt i prosentvis vekst – i Asker sentrum som hos «handelsmotoren» Billingstad-området, men tallene i kroner og øre er langt større på Billingstad. På Billingstad ble det omsatt varer «til huset» for 1,9 milliarder kroner.

Selvom tallene i kroner og øre er langt større både på Billingstad og i Asker sentrum, er det lille Vollen som har sterkest prosentvis vekst innenfor denne varegruppen.

Her er veksten på 127 prosent fra 2008 til 2014.

Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.