Samferdselsdepartementet vil at mobiltasting mens du kjører bil skal føre til to prikker i førerkortet. NRK melder at saken blir vedtatt i statsråd fredag og at vedtaket blir gjennomført fra nyttår.

Blir du tatt bak rattet med håndholdt mobil blir det i tillegg til prikker en bot på 1.700 kroner.

Får du åtte prikker i løpet av tre år blir du fratatt førerkortet i seks måneder.

Bryr seg ikke om forbudet

Tidligere i år skrev Budstikka om at uovlig bruk av mobiltelefon i bil er et stort problem, men sjansen for å bli tatt for forseelsen er liten.

I en spørreundersøkelse fra Statens vegvesen svarer 52 prosent av mennene og 42 prosent av kvinnene at de bruker telefon under kjøring.

Tilsvarer promille på 0,8

Å lese eller skrive SMS mens man kjører bil tilsvarer å ha en promille på 0,8, viser forskning fra USA. Dybdeanalyser 544 av dødsulykker i Norge i perioden 2011–2015 viser at uoppmerksomhet var skyld i 160 av ulykkene. Av disse var mobiltelefonbruk direkte skyld imellom 11 og 21 av ulykkene. En analyse av 15 dødsulykker i 2016 fastslo at mobiltelefon var en medvirkende faktor i fire av ulykkene.

– Å skrive en tekstmelding tar ofte 20 sekunder. Kjører du i 80 km/t har du i løpet av denne tiden kjørt 440 meter uten å ha fulgt med på veien. Det er livsfarlig, og som å kjøre med bind for øynene, sa kommunikasjonssjef Ann-Kathrin Årøen i Trygg Trafikk til Budstikka i august.

LES OGSÅ: 106 tatt for ulovlig mobilbruk

Ville ha prikker

– Det burde kanskje gis prikker for denne forseelsen. Omfanget viser at 1.700 kroner kanskje ikke er avskrekkende nok, sa politioverbetjent Ole Christian Bere, som er trafikkansvarlig i Enhet Vest i Oslo politidistrikt tidligere i høst.

Som sammenligning trakk han frem at manglende avstand til forankjørende straffes med tre prikker og 6.800 kroner i forenklet forelegg.

LES OGSÅ: – For mange er det å bruke mobilen blitt det samme som å trekke pusten

Stor økning

Tall fra Statens innkrevingssentral viser at antall forenklede forelegg utstedt på ulovlig mobilbruk i Asker og Bærum økte markant fra 2011 (278) til 2012 (627), og har siden da holdt seg på et høyt nivå. Politiet har ingen god forklaring på hva som er årsaken til dette. Statistikken til Elektronikkbransjen kan fortelle at salget av smarttelefoner eksploderte i Norge i denne perioden. Trygg Trafikk ser ikke bort ifra at det ligger en sammenheng der.

LES OGSÅ: 13 personer tatt for mobilbruk i bil