Skip to main content

Mina (17) involvert i sykkelulykke: Lei seg av debatten i ettertid

FEIL VERSJON: Mina de Lange Claussen ble lettere skadet etter en sykkelulykke i Sandvika. Hun reagerer på hvordan ulykken er blitt kommentert i sosiale medier og hvordan politiet gikk ut feil opplysninger.
FEIL VERSJON: Mina de Lange Claussen ble lettere skadet etter en sykkelulykke i Sandvika. Hun reagerer på hvordan ulykken er blitt kommentert i sosiale medier og hvordan politiet gikk ut feil opplysninger.

Mens Mina (17) lå skadet på Ullevål sykehus etter en sykkelulykke raste debatten i kommentar-feltene om hvordan hun hadde syklet.

Torsdag 26. mai var 17-åringen Mina de Lange Claussen involvert i en ulykke i Sandvika. Politiet opplyste at hun var lagt i kunstig koma etter å ha syklet på gang- og sykkelveien og blitt truffet av en drosje i fotgjengerovergangen. Sjåføren ble ikke fratatt førerkortet fordi Mina ifølge politiet ikke hadde overholdt vikeplikten i gang- og sykkelfeltet. Dette sier Mina er helt feil.

– Men jeg syklet ikke på fortauet. Jeg syklet i veibanen da drosjen kom motsatt vei og svingte inn til Leif Trondstads Plass.

Hun synes det er leit når det skrives artikler om uvørne syklister, og ulykken i Sandvika blir brukt som eksempel på uvettig sykling.

– Det var en skummel opplevelse, men i ettertid er det ikke selve krasjen som er ille. Det verste nå, er å lese innleggene i kommentarfeltene mens det fortsatt sto at jeg var alvorlig skadet. For selv om ingen skriver direkte at jeg er en dumming som ikke kan trafikkregler, så står det ganske klart mellom linjene. Mens jeg angivelig lå i koma, ble kommentarfeltet brukt til å diskutere hvorvidt syklister har rett til å sykle eller ikke i fotgjengerfeltet, forteller Mina som lå et døgn på Ullevål sykehus etter ulykken.

LES OGSÅ: Mener at de ble skremt til sykkelvelt

Uten skader

– Heldigvis kom jeg fra ulykken uten noen skader, bare litt vondt, noen skrubbsår og blåmerker.

– Jeg var på treningstur på landeveissykkel da det skjedde. Fartsmåleren viste 30 km/t da ulykken skjedde. Jeg tror alle som har syklet i Sandvika en ettermiddag midt i uken vet at det ikke er mulig å sykle så fort på fortauet der.

«Ifg trafikkregler for syklister sier den dette: I gangfelt er det tillatt å sykle over gangfelt, men bilistene har ikke vikeplikt for deg. For å oppnå samme rettigheter som gående, dvs. at bilene har vikeplikt og må stoppe for deg i gangfeltet, må du gå av sykkelen og trille den».

– Dette er en av kommentarene som ble skrevet i kommentarfeltet på Facebook. Jeg håper virkelig at man begynner å ta seg to sekunders betenkningstid før man publiserer en kommentar. Fokuset blir lett flyttet fra det som var egentlig saken, også må man huske at ikke alle «fakta» er riktige fakta.

LES OGSÅ: Nå kan du sjekke inn sykkelen på hotell

– Lukker unntaksvis

– De som deltar i offentlig debatt i kommentarfelt bør selvsagt tenke over at nyheter handler om mennesker. Det er imidlertid unntaksvis at vi lukker kommentarfelt, sier ansvarlig redaktør Kjersti Sortland i Budstikka.

 

Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.