Skip to main content

Milliondryss skal realisere fontenehus i Asker

ILDSJELER: Janne Grøttumsbråten (f.v.), Lars Eric Onarheim og Siri Barfod er i ferd med å starte arbeidstrening i et Forntenehus i Asker, hvis ikke kommunestyret setter foten ned. Helsedirektoratet har bevilget 4 millioner kroner til prosjektet. FOTO: PETTER SØRNÆS
ILDSJELER: Janne Grøttumsbråten (f.v.), Lars Eric Onarheim og Siri Barfod er i ferd med å starte arbeidstrening i et Forntenehus i Asker, hvis ikke kommunestyret setter foten ned. Helsedirektoratet har bevilget 4 millioner kroner til prosjektet. FOTO: PETTER SØRNÆS

Ildsjeler i Asker har fått 4 millioner kroner for å lage arbeidstilbud til mennesker med psykiske problemer eller andre helseproblemer.

Støtten til et såkalt «Fontenehus» kommer fra Helsedirektoratet.

– Fontenehus-ideen er basert på viktigheten av at folk som har ramlet utenfor arbeidslivet søker seg tilbake, forklarer advokat Siri Barfod.

Hun er styreleder i Foreningen etablering av Fontenehus Asker. Hele styret har arbeidet intenst sammen med å føre søknaden til Helsedirektoratet i pennen.

Gradvis tilvenning

– Det finnes ikke et arbeidsrettet lavterskeltilbud til målgruppen i Asker i dag, sier Barfod.

– Fontenehusene skal gi et arbeidsfellesskap hvor man kan komme uten henvisning, og som også er et kostnadseffektivt alternativ. Vi har støtte fra NaKuHel og Nav Asker, som uttaler at de ser et stort behov for et arbeidsrettet lavterskeltilbud for målgruppen. Kun 10 prosent av alle med psykiske lidelser er i lønnet arbeid i dag.

– Det særegne med fontenehusene er at de bruker arbeid som metode, supplerer Janne Grøttumsbråten.

– I Fontenehuset tilbys et arbeidsfellekap med tett oppfølging og trinnvis tilvenning til en arbeidshverdag, enten på huset, i overgangsarbeid eller ute i det ordinære arbeidslivet. Fontenehuset ønsker også å støtte mennesker med psykiske lidelser til videre utdanning. Det er ment som et supplement til allerede eksisterende tilbud, sier initiativ Janne Grøttumsbråten.

Avhengig av kommunestyret

Det har vært Fontenehus i Norge i flere år. I det nasjonale budsjettforliket for 2015 ble bevilgningene økt til 23 millioner kroner. De 4 millionene som har gått til Askerprosjektet, skal dekke første års drift. Deretter må Fontenehuset selv dekke 25 prosent av driftsutgiftene fra offentlig eller private.

Selv om pengene er bevilget, gjenstår en kommunal godkjenning. Dersom ikke kommunestyret i Asker går inn for prosjektet, trekker helsedirektoratet midlene tilbake.

– Vi har fått gode tilbakemeldinger fra sentrale politikere, men også noen kritiske. Jeg går ut ifra at politikerne kan behandle saken over sommerferien, sier Barfod.

– Hvor skal huset ligge?

– Vi leter og håper å finne et sentralt i Asker, svarer styremedlem Lillian S. Eng.

 

Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.