Skip to main content

Milliardprosjekt på Langenga: Vil bygge 300 boliger

NYTT BOLIGOMRÅDE: Blir det som Ragnar Svinningen ønsker, kommer det et boligområde på 300 boliger i Langenga, som ligger mellom Asker sentrum og Leangbukta. FOTO: KNUT BJERKE
NYTT BOLIGOMRÅDE: Blir det som Ragnar Svinningen ønsker, kommer det et boligområde på 300 boliger i Langenga, som ligger mellom Asker sentrum og Leangbukta. FOTO: KNUT BJERKE

300 boliger løftet opp i åssiden, med grønne tak og velodrom som nærmeste nabo er planen på Langenga i Asker.

– Foreløpig er dette veldig tidlig i planleggingen, sier styreleder i Hogstad Invest, Ragnar Svinningen, selskapet som eier eiendommen Langenga, midt mellom Asker sentrum og Leangbukta, på ca. 60 mål (se kart).

Antall boliger er omtrent det samme som i dag er å se i de fem store blokkene på Hagaløkka ved Asker sentrum. Men i Langenga vil bebyggelsen bli lavere og mer variert.

– Og prislappen?

– Det gjenstår å se til prosjektet er ferdig utviklet, Men jeg kan bekrefte at vi snakker om en størrelsesorden på mellom 1 og 1,5 milliarder kroner, bekrefter Svinningen.

LES OGSÅ: Kommunen: – Interessant prosjekt

Naboklager i dag

Han forklarer at det er klagene fra naboene om lossing av blomster nattetid og restriksjonene på bruk av industriområdet som gjør at de i forbindelse med ny kommuneplan har søkt å få store deler av området omregulert til bolig. I planforslaget som er sendt kommunen ligger også etablering av et nasjonalt kompetansesenter for sykkelsporten i regi av Norges Cykleforbund.

Deler av kostnadene ved å etablere senteret vil bli dekket av boligutviklingen, ved at de får gratis tomt til en velodrom.

Endre status

– Det er en forutsetning for at vi skal gå i gang med dette prosjektet at vi kan etablere boliger i området som kan være med å bære kostnadene. Det krever at vi får bygget rundt 300 nye boliger om prosjektet skal være regningssvarende, sier Svinningen.

Om de for endret status for området vil reguleringsarbeidet og detaljplanlegging bli gjort i 2014 og ved årsskiftet vil det så komme en endelig søknad.

Svinningen forteller at utbyggingen er så stor at det vil strekke seg over en rekke år, og Hogstad Invest kommer til å søke samarbeidspartnere.

Området vil fortsatt ha noe næring og servicefunksjoner i tillegg til det planlagte nasjonale sykkelsenteret. Den underjordisk velodromen skal få plass til både terreng- og bmx-bane på øvre plan. I de siste planene er sykkelsenteret tenkt flyttet fra nedre del av utbyggingsområdet til øvre del, slik at det kommer i nær tilknytning til Risenga-området.

Unge familier

– Trafikksituasjonen langs Langenga er slik at vi først av alt vil måtte bygge en ny gang- og sykkelvei langsmed utbyggingsområde, noe det ikke er i den øvre delen i dag, forteller Ragnar Svinningen.

– Hvordan har kommunen foreløpig reagert på planene?

– Det har vært positivt. Eventuell utbygging her vil føre til at Asker får leiligheter som ligger i en prisklasse som gjør at også unge familier kan få etablert seg her. Det er kanskje litt for langt unna til å være i gangavstand til Asker sentrum for alle. Men samtidig vil det knytte fjord og Asker sentrum tettere til hverandre, mener Svinningen.

Boligområdet vil, slik det er tenkt, ha omtrent like lang avstand til sentrum som fjorden.

– På grunn av solforholdene vil vi prøve å få lagt boligene lengst fra veien og opp i åssiden, for så å trappe det ned, Videre vil vi etablere gode og grønne uterom som gir mulighet for fysisk aktivitet, sosialt liv og rekreasjon, fremholder Svinningen.

Med sin gartnerbakgrunn har han stor sans for at det også her, som på Føyka, på idéstadiet er tegnet inn en rekke bygningskropper med grønne tak.

LES OGSÅ: Matgiganter fristes av gedigne Føyka-planer

Opp av dalbunnen

For å gi bedre solforhold og utsikt mot fjorden ønsker arkitektene å heve det nye boligfeltet opp i åssiden i Langenga. 

– Tomtens utforming tilbyr en rekke spennende plasseringer for et sykkelanlegg med velodrom, og tilrettelegger for boliger med god utsikt mot fjorden. For å sikre sol og dagslys i boligene og på uteområdene har det vært sett på muligheter for å heve prosjektet opp fra dalbunnen, sier prosjektets arkitekt, Arne Reisegg Myklestad i Dark arkitekter.

Han understreker at sykkelsenterets plassering i forhold til de øvrige idrettsanleggene på Risenga, er viktig. Og mener prosjektet vil bli et positivt tilskudd til boligtilbudet i kommunen.

– På hvilken måte da?

– Her vil vi kunne få leiligheter i forskjellige størrelser. Både mindre leiligheter, som passer for en eller to personer, til større enheter som er tilpasset barnefamilier og utflyttere fra eneboliger. Slik vil det bli et boligområde for alt fra studenter til seniorer, fremholder arkitekt Myklestad.

Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.