Med den 11. guttekonferansen for 10.-klassegutter onsdag, ønsker helsesøster Mildrid Stien på Helsestasjon for ungdom og Tarje Risbøl i Utekontakten å hjelpe gutter til å være seg selv, til å rydde opp i problematiske tanker og oppsøke hjelp når de har vanskeligheter.

LES OGSÅ: – Alle vil jo se bra ut

– Disse er i en alder der de prøver å finne ut hvem de er. Vi ønsker å lære dem å ta et ansvar for egen psykisk helse. En god psyke er noe som kan trenes opp, i likhet med muskler. Vi ønsker også at de skal tenke nøye over hvem de vil være i forhold til andre, sier de.

I år er 600 gutter fra Asker, Røyken og Hurum invitert.

LES OGSÅ:  – Store mørketall på unge som doper seg

Greit å gråte

– Heldigvis ser vi at det er blitt mer vanlig for gutter å sette ord på følelser. Det er også mer vanlig å vise at de gråter, sier Stien, som oppfordrer gutter til å komme til Helsestasjonen for gutter hvis de lurer på noe.

Ved oppstarten i 2000, var det under 10 prosent av gutter mellom 13 og 24 år som oppsøkte Helsestasjonen for gutter i Asker, nå er det godt over 30 prosent, og det øker for hvert år.

– Det som er gledelig er at selv om Ungdataundersøkelsen for 2017 viser at en del gutter opplever store psykiske utfordringer, så har de samtidig tro på egen evne til å løse dem, sier Tarje Risbøl.

LES OGSÅ: Personlig trener: – Glem filmheltene

– Krever mye

– Det krever mye å passe inn i en kommune som Asker. De aller fleste har det bra, men det er også gutter som mangler en mestringsarena eller som savner gode vennskapsrelasjoner. Det å bli avvist er noe av det vanskeligste for et menneske å oppleve, sier Risbøl som råder unge til å øve seg på å skille mellom det de kan gjøre noe med og det de ikke kan gjøre noe med.

LES OGSÅ: Guttene fikk råd om å åpne seg

– Selv om du opplever at du har det vanskelig, så ta gode valg for deg selv. Det kan også være til stor hjelp å snakke med en voksen du stoler på, sier han.

Blant foredragsholderne på Guttekonferansen onsdag, er Marco Elsafadi fra «Mesternes mester» og psykiatrisk sykepleier Anders Røyneberg fra Sex og Samfunn, som skal snakke om sex, kropp og identitet.

LES OGSÅ: Slutter å dusje mellom 6. og 7. klasse

– Jeg vil fokusere på at seksualitet skal være noe positivt gjennom livet og at det ikke kun skal knyttes til temaer som bruk av kondom, kjønnssykdommer og overgrep. Jeg vil snakke med dem om grenser, det at de eier sin egen kropp, at de selv bestemmer over den – og at de respekterer andres kropp.

LES OGSÅ: Barn sier ikke fra om overgrep på nett

Bildedeling på nettet

Sykepleier Anders Røyneberg vil også ta opp aktuelle temaer som digital bildedeling og pornografi.

– Både vennskapsbygging og seksuell utforsking skjer i større grad på nettet nå. Derfor er det naturlig å snakke om hvordan man utforsker trygt: Hva er lov – hva er ikke lov og hva det er viktig å tenke på.

LES OGSÅ: «Hun må leve med at videoen kan dukke opp når som helst»

Han erfarer at dagens generasjon er flinke til å snakke om seksuell identitet og vanskelige temaer. Fler og fler gutter tar også kontakt på Sex og Samfunns chattekanal.

– Likevel er terskelen fortsatt høyere for gutter, for eksempel når det gjelder å snakke om negative seksuelle erfaringer, overgrep eller hvis man har gjort noen gravid.