Skip to main content

Mia (17) fra Asker flyttet til Tana for å nyte hundelivet

I DET RETTE ELEMENT: Mia Opsahl (17) fra Asker trives såpass med hundekjøring at hun flyttet til Tana for å gå på en egen hundekjøringslinje ved den lokale videregående skolen. – Det er jo langt hjem, men jeg tenker egentlig ikke så mye på det, fordi jeg kjører hund hele dagen, sier Mia. Her er hun på trening hjemme i Asker i februar i fjor, før hun bestemte seg for å flytte til Tana.

De flotte naturopplevelsene står i kø når Mia Opsahl (17) fra Asker stiller seg bak hundene i spannet sitt og drar ut på tur – i Finnmark.

Selv om hun kjente litt på en viss usikkerhet til å begynne med, var Mia etter hvert aldri i tvil om at hun skulle flytte nordover. Helt til Tana, nordøst i Finnmark – der det tilbys hundekjøringslinje på den lokale videregående skolen.

– Det var jo på grunn av den linjen at jeg flyttet. Jeg er så glad i hundekjøring at jeg bare måtte flytte opp, ler Mia.

LES OGSÅ: To lokale fullførte Finnmarksløpet

– Måtte gripe sjansen

– Jeg var litt usikker til å begynne med, men så fant jeg ut at det var en sjanse det ville vært veldig dumt å gå glipp av. Det er ikke hvem som helst som får muligheten til å dra opp hit. Derfor måtte jeg bare gripe sjansen da jeg fikk den, forteller Asker-jenta videre.

HUNDESTELl: Tre skoledager i uken går med til hundekjøring, hundegårdsarbeid og hundestell.

Tenker ikke på avstanden

Og det er et stykke fra Tana og hjem til Asker, der Mia vokste opp. Faktisk er skolen hun går på verdens nordligste landbruksskole.

– Det er jo langt hjem. Men jeg tenker egentlig ikke så mye på det, fordi jeg kjører hund hele tiden, og fordi jeg alltid gjør morsomme og spennende ting. Jeg får oppleve mye nytt, forklarer Mia.

LES MER:Mia (15) utfordrer de voksne hundekjørerne

Det er nemlig ikke bare selve hundekjøringen som perfeksjoneres på skolen. Her lærer de også mye om landbruk og hundestell.

– Vi har tre dager i uken hvor hundekjøring er i fokus. Da kjører vi hund, eller driver med hundegårdsarbeid eller hundestell, og lærer om hund. Så har vi to dager i uken med vanlige fag, som norsk og engelsk og lignende, sier Asker-jenta.

Når man er såpass glad i sporten man driver med, holder det ikke med trening gjennom skolen.

– Jeg trener ekstra, i helgene eller på fritiden. Det må jeg jo.

God konkurranse

Treningen har gitt resultater. Forrige lørdag tok hun en flott tiendeplass i det knallharde Finnmarksløpet for juniorer.

Likevel var det ikke resultatet som sto i fokus for Mia.

– Jeg er veldig fornøyd. Men for meg var det helt klart naturopplevelsen som var viktigst. Man får jo en fantastisk tur, sier 17-åringen.

Selv om turen er fantastisk, er det ingen tvil om at hundekjøring også er en fysisk krevende sport.

Finnmarksløpet for juniorer er 220 kilometer langt, og selv om deltagerne startet løpet lørdag, var de ikke i mål før søndag. Mia og hundene hadde en total gangtid på 16 timer og 14 minutter, og brukte totalt ca. 28 timer på løpet.

– Det er klart, der og da er det veldig slitsomt. Men naturopplevelsene gjør at det er verdt det, forklarer Mia.

Håper på flere langløp

Selv om Mia stortrives med hundekjøring, er hun litt i tvil om hva det store målet for fremtiden er.

– Jeg har ikke så mange mål ennå. Nå kjører jeg mest for å ha det gøy, sier Mia.

– Men jeg håper jo at jeg i fremtiden kan kjøre lengre løp, som Finnmarksløpet for senior, supplerer den unge hundekjøreren som er i juniorklassen frem til hun blir 18 år.

– Enn så lenge gjør jeg dette fordi jeg er glad i både hunder og friluftsliv. Dette er jo perfekt, fordi det er en kombinasjon av begge deler, sier Mia.

– Og så ble jeg jo fullstendig hektet etter at jeg begynte med dette, ler den blide Asker-jenta, som i årevis har drevet med hundekjøring på Bergvang gård, rett ved der hun vokste opp.

Les flere artikler