Dette er Budstikkas lederartikkel fredag 9. oktober 2015.

Det ble mindre skrik og skrål enn de foregående årene. Det er lettere for både støttepartier, opposisjon og organisasjonene i arbeidslivet å finne prioriteringer det er bred enighet om.

Men det er etter den aller første gjennomlesningen og før alle detaljer er vurdert.

Les også: Statsbudsjettet: Næringsrådene skuffet over tiltakspakken

Les også: Maja får 92 kroner i skattelette: - Det er småpenger

Les også: Penger til Ringeriksbane og E16 i statsbudsjettet

Les også: Grini-museet får 2 mill. på statsbudsjettet

For Asker og Bærum ble det bedre enn ventet. Begge kommuner kan stabilisere økonomien og samtidig se at store prosjektet får midler.

Kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner har definert Akershus som et særlig vekstområde, og bevilget ekstra til kommunene i denne delen av landet. Regjeringen ser utfordringene som følger med veksten i hovedstadsområdet. Bærum får 80 millioner ekstra i frie midler.

Ett av regjeringens viktigste satsingsområder er nasjonal infrastruktur. Her leverer regjeringen som lovet.

Det kommer penger til ny E16 og til Ringeriksbanen. Også Fornebubanen og en ny E18 gjennom Asker og Bærum får nødvendige planleggingsmidler til å komme videre.

Derfor ikke så underlig at stortingsrepresentant Hårek Elvenes (H) sier til Budstikka at «regjeringen viser sterk vilje og handlekraft til å løse trafikkproblemene i Asker og Bærum». – En gledens dag for Asker og Bærum, legger han til.

Blant de store utfordringene i kommende budsjettår, er den økende arbeidsledigheten. Den har ikke tidligere rammet Asker og Bærum i vesentlig grad, men med en sterk oljenæring i begge kommuner vil mange høyt kvalifiserte personer bli rammet også her.

Les flere meninger og debattinnlegg her

Midlene i statsbudsjettet for å avlaste situasjonen vil i stor grad gå til Sør- og Vestlandet. Offensive tiltak i vår region må finansieres av næringslivet selv og kommunene.

Det kan bli galt også her, men det er nok samtidig nødvendig å ha respekt for at andre deler av landet rammes hardere og derfor trenger mer hjelp.

Kunnskapsskolen rykker ikke så mye nærmere i 2016. Bevilgningene holder tritt med inflasjonen, eller vel så det, men det store løftet er det ikke mulig å få ut av en budsjettvekst på 2,8 prosent.

For folk flest er skatter og avgifter budsjettfokuset. De store overraskelsene kommer ikke innenfor dette feltet. Riktignok legges skattesystemet om, og folk med høye lån til dyre boliger vil få det litt tyngre dersom forslaget blir til et skatteforlik på Stortinget. Noen avgiftsbomber ligger det ikke i budsjettet som Siv Jensen la frem i går.

For mange vil det sikkert være en trøst at ledigheten spås å nå en topp i 2016, for så å synke allerede i 2017.

En god nyhet for både enkeltpersoner og kommuner.

Dette er Budstikkas lederartikkel fredag 9. oktober 2015.