Dette er Budstikkas lederartikkel torsdag 3. desember 2015.

Tilveksten av medlemmer kan fort bli større enn klubbenes kapasitet til å ta imot og representere et tilbud.

Samtidig er det slik at barn og unge som ikke er medlemmer av en forening, fort fratas muligheten for å drive idrett. I hvert fall innendørs.

Denne situasjonen har fått idrettsrådene i Asker og Bærum til å tenke alternativt og åpne de lokale idrettsanlegg på vidt gap hver fredag ettermiddag og kveld. Alle er velkomne til å drive lek og idrett.

Les også: Overfylte treningsanlegg presser ut uorganisert idrett, men her åpner de idrettsdørene

Les også: – Anleggsplanen i Bærum er ambisiøs

Tiltaket er nytt og mottatt med begeistring av dem som har valgt å stå utenfor den organiserte idretten.

Hør bare hva ungdom som benytter Bærum Idrettspark på Rud sier til Budstikka:

«Vi spiller basket her hver fredag det er åpent, og vi får muligheten. Det vil si stort sett her uke. Vi pleier å samle en gjeng, det er alltid mange som vil. Noe av det beste ved å være her, er at man kan bli kjent med mange forskjellige mennesker. Det er så mange hyggelige folk her!»

Ungdommens egne ord, og de er viktige. Selvsagt er det slik at mange er glad i idrett, selv om man ikke går inn i en klubb for å konkurrere eller bli del av et lag.

Frem til nå har tilbudet til denne ungdommen vært minimalt. Idrettsrådene må ha sett muligheten for å trekke fulle hus av uorganisert ungdom til idrettslek og vennetreff.

De har neppe angret på vedtakene sine.

Dette er opplagt et positivt tilskudd til folkehelsen. Noen ekstra timer med idrettslek i uken er i seg selv sunt. Det forteller samtidig de unge at det ikke er nødvendig å ha djerve ambisjoner for å ha glede av idrett.

I «gamle dager» var løkka samlingspunktet. Her var alle med. Her ble det spilt fotball og slåball om sommeren og kanskje bandy på skrøpelig is om vinteren.

Etter hvert som urbaniseringen griper om seg, forsvinner løkkene og lekeplassene. Det som tidligere var enten vinter- eller sommeridretter, er nå helårsidretter. Ofte innendørs året gjennom.

Les flere meninger og debattinnlegg her

Konsekvensene har vært at de som har gitt seg tidlig med idrett, eller de som aldri kom i gang med organisert idrett, har mistet ethvert tilbud.

De har vært henvist til marka eller noen islagte fotballbaner. Tilbudet har vært svært begrenset.

Nå er det annerledes. Kommunale anlegg må deles av flere. Vi tror idrettslagene lever godt med denne ordningen, samtidig som kommunene ser enda større verdi i å investere i idrettsanlegg og idrettsparker. Det er bra!

Disse sluttordene kommer fra en av brukerne: «Vi vil heller være her enn å drive dank».

Dette er Budstikkas lederartikkel torsdag 3. desember 2015.