Dette er Budstikkas lederartikkel mandag 30. november 2015.

For eierne har badet vært et sammenhengende pengesluk.

Nå skulle alt være klart for nye drivere i renoverte lokaler. Så kom beskjeden til Asker kommune om at de nye driverne trekker seg fra den fremforhandlede leieavtalen.

– Som lyn fra klart himmel, sier eiendomsdirektør Ragnar Slaastad Stubdsrød i Asker.

Les også: Hvalstrand Bad står uten fremtidig drivere

Signalene som sendes ved en slik kuvending er lite hyggelig for kommunen. Sist stedet gjennomgikk en omfattende oppgradering og rehabilitering var i 1997.

Året etter ble stedet vernet. Da var også et falleferdig stupetårn erstattet av en kopi – også det en kostbar operasjon.

Sommeren 2016 skulle det igjen skinne av Hvalstrand Bad. Fortsatt er det mulig å tenke seg at nye drivere overtar før den tid, men sikkert er det ikke.

Asker bruker 6 nye millioner kroner i oppussing av den vel 80 år gamle bygningen. Om det er nok til å sikre stedet, er vi i tvil om. På spørsmål om 6 millioner holder, svarer eiendomsdirektøren:

– Ja, det er så mye penger vi har å rutte med. Nytt kjøkken og gulv er det vi prioriterer høyest.

Ut fra svaret leser vi at budsjettet rekker til de høyest prioriterte oppgavene, nytt kjøkken og nytt gulv, men at de bevilgede midlene ikke rekker til en full rehabilitering av stedet.

Hva som gikk galt da den forrige driveren takket for seg, og etterlot stedet i en særdeles skrøpelig forfatning, kan bare Asker kommune svare på.

Men det fortoner seg nokså underlig at et flott bygg, som var ferdig oppusset og rehabilitert i 1997, kun brukte få år på å forfalle.

Vi antar at Asker har lært av det raske forfallet, slik at oppfølgingen av Hvalstrand Bad blir bedre i fremtiden enn det har vært i fortid.

Badet er fra 1934 og er ett av Norges mest karakteristiske funkisbygg. Tegnet av den norsk-franske arkitekten André Peters.

Bærum har et lignende sted, Strand restaurant. Også det ligger idyllisk til ved fjorden, og ble for noen få år siden pusset opp for store beløp.

Det eieren av stedet, Bærum kommune, gjorde for å unngå det som har skjedd med serveringsstedet i Asker, var å be leietageren investere i kjøkkenet.

Selvfølgelig synes det i leiekostnadene, men effekten er åpenbar. Driverne vil påse at bygningsmassen ikke forfaller. De har en lang horisont for leieforholdet, og deler dermed kommunens interesse av å holde stedet i hevd.

Les flere meninger og debattinnlegg her

Asker kommune må nå på leting etter en ny driver. Vi håper kommunen lykkes. Det er ingen tvil om at stedet ligger vakkert til, har en historisk spennende bygningsmasse og derfor bør være attraktiv for den riktige restauratøren.

Dette er Budstikkas lederartikkel mandag 30. november 2015.