Skip to main content

– Men vi er i rute

MANGE ÅR FORSINKET: 7 av 35 boliger til rusmisbrukere og psykisk syke er så langt på plass i Asker kommune. De planlagte ettervernsboligene i Skustadgata på Hvalstad skal åpne innen 2017, forsikrer prosjektleder Mikkel Normann. FOTO: KARL BRAANAAS

28 av de 35 boligene Asker kommune skal tilby rusmisbrukere og psykisk syke innen 2017, er fortsatt stort sett i det blå. – Men vi er i rute, forsikrer likevel prosjektlederen.

Tre boliger er levert og innflyttet på Askerjordet, og fire til er på plass på Nedre Sem gård. Men det er bare midlertidig, fordi kommunen skal bruke eiendommen til arbeidssenter for psykisk utviklingshemmede.

LES OGSÅ: - Hvor blir det av boligene?

Ellers er status mer eller mindre usikker for de resterende 28 boligene, som skal realiseres innen 2017 som ledd i kommunens boligsosiale utviklingsprogram BOSO (se faktaboks).

De i alt 35 BOSO-boligene som er øremerket målgruppen psykisk helse og rus i Asker, er fordelt på åtte geografisk spredte prosjekter (se kart).

Flere av disse prosjektene er forsinket, og for to av dem – ett med to enkeltstående og ett med åtte samlokaliserte boliger – er det ennå ikke funnet noen tomt.

LES OGSÅ: – Det hele virker som et eksperiment, og vi kan risikere å møte både pedofile og voldsdømte

Svarte om forsinkelser

Snart halvveis i gjennomføringsperioden for BOSO, har det begynt å spre seg usikkerhet om fremdriften.

– Jeg forstår bekymringene, spesielt på bakgrunn av historien rundt de planlagte ettervernsboligene i Skustadgata på Hvalstad. Men vi er i rute, forsikret prosjektleder Mikkel Normann overfor politikerne i Komité for helse og omsorg i forrige uke.

7 av de 35 boligene er på plass. Dette kartet viser geografisk plassering av de resterende boligene, tallene angir antall boliger på hvert sted. Grønt betyr på plass, gult er midlertidig og rødt er ikke på plass.

Han gjennomgikk status for hvert enkelt prosjekt. Blant avvikene er to småhus på Jansløkka som skulle stått klare i fjor høst, men som er forsinket fordi det dukket opp syv gravhauger. Disse boligene blir klare innen første kvartal neste år, sa Normann.

Ettervernsprosjektet i Skustadgata står likevel for det største og pinligste avviket i BOSO-satsingen. Fem år etter at kommunen vedtok å bygge syv boliger til å huse tidligere rusmisbrukere, er prosjektet ennå ikke realisert.

Flere kommunale utleieboliger til vanskeligstilte er det viktigste punktet Asker Høyre ikke har klart å gjennomføre etter forrige valg, erkjente ordfører Lene Conradi overfor Budstikka nylig. Det er da særlig Skustadgata hun hadde i tankene.

LES OGSÅ: NAVs tilbud til syke Tormod: Brakkebolig på 17 m² til 13.000 kroner i måneden

– Liten tro på kommunen

Alle BOSO-prosjektene skal imidlertid komme på plass innen tidsfristen i 2017, forsikret Normann.

– Ny regulering for Skustadgata skal opp i kommunestyret i november. Det er det raskeste vi har klart, etter at det kom innsigelse fra Fylkesmannen.

Komitémedlemmene i helse og omsorg var tilfreds med prosjektstatus, men det er ikke nestlederen i Asker SV.

– Jeg har veldig liten tro på at kommunen klarer å få på plass alle disse boligene i tide. Vi er nå midtveis i fireårsperioden, og ennå er bare syv av 35 omsorgsboliger etablert. Og fortsatt står 16 psykisk syke og rusmisbrukere på venteliste – nøyaktig som for to år siden, konstaterer en bekymret Janne Grøttumsbråten.

KRITISK: – For dårlig, mener SVs Joel Ene og Janne Grøttumsbråten om fremdriften.

Hun er også spent på hva som skjer med de midlertidige boligene på Nedre Sem.

– Kommunen kjøpte eiendommen for 17,5 millioner fra BOSO-budsjettet, og vi har flere ganger etterlyst svar på om disse midlene vil bli kompensert for når eiendommen ikke lenger skal brukes til boligsosiale formål, sier hun.

LES OGSÅ: – Det begynte den dagen jeg ble utsatt for et seksuelt overgrep

Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.