Skip to main content

Meget stor skogbrannfare i Asker og Bærum

SKOGBRANN: Brannvesenet melder om stor skogbrannfare i Asker og Bærum. Bildet er fra en øvelse. FOTO: KIM VAN DER LINDEN

Meget stor skogbrannfare i skog og mark gjør at brannvesenet nå setter ned foten for grilling og bruk av faste bålplasser.

Det varme og tørre været den siste tiden har gjort det knusktørt i skog og mark i Asker og Bærum.

– Situasjonen per dags dato viser at skogbrannfaren er stor, og at den er stigende, sier vakthavende brannsjef Jørn Røed i Asker og Bærum brannvesen.

På bakgrunn av dette innfører Asker og Bærum brannvesen, Oslo brann- og redningsetat og Nedre Romerike brann- og redningsvesen IKS nå forbud mot bruk av faste godkjente bålplasser. Det innføres også forbud mot grilling i og nær skog og mark.

– Det er ekstra strengt nå, fastslår Røed.

LES OGSÅ: Skogbrann på Snarøya var bråtebrenning

Fire gressbrann-tilløp

Så langt i mai har brannvesenet slukket fire gressbrann-tilløp. Onsdag kveld rykket brannvesenet ut med hele seks enheter etter Bål sørget for skogbrann-alarm og full utrykning . Heldigvis var det denne gangen bare litt mye røyk fra et lite bål i vannkanten. Og etter litt vann fra brannvesenet og en pekefinger fra politiet var dramatikken over. At brannvesen og politi er på vakt er imidlertid ikke så rart med tanke på hvor lite som skal til.

– Det kan være alt fra knust glass som samler solstråler, en engangsgrill som hensettes der det er brennbart underlag, sigarettsneiper, gnist fra skogdrift og selvfølgelig bål og bålbrenning, forteller Røed.

LES OGSÅ: Bål sørget for skogbrann-alarm og full utrykning

Brannfaren er stigende

For å beregne skogbrannfaren opererer man med en skogbrannindeks. Når denne viser et sted mellom 40 og 70 betyr det at skogbrannfaren er stor. Er tallet over 70 betyr det at det er meget stor fare for skogbrann.

– Skogbrannindeksen er i dag (torsdag) på 62, men den vil stige til 72 på fredag og videre til 78 på lørdag, sier Røed, som tror det kan passe bra med litt regn.

– For skogbrannfaren sin del er det en fordel med en regnværsdag eller to, men det hjelper ikke med en liten regnskur. Det må litt til for å få nevneverdig bedring.

LES OGSÅ: Satser på mobile vanntåkeanlegg: – Fire liv trolig reddet

Ikke noe regn i sikte

Ifølge Meteorologisk institutt er det imidlertid ikke noe nevneverdig nedbør i sikte på minst én uke. De har nå sendt ut OBS-varsel.

– Det er ikke varslet mye regn. Det blir kanskje en ettermiddagsbyge i dag (torsdag), men hvis den kommer så er det heller ikke sikkert at det er nok til å dempe brannfaren, sier vakthavende meteorolog Marit Helene Jensen ved Meteorologisk institutt, og fortsetter:

– Det er lite nedbør, høye temperaturer og vind over tid som har sørget for denne situasjonen. Og det er gammelt gress, lyng og løv fra i fjor, som er brunt og tørt, som nå utgjør faren for brann. Det er også veldig tørt langs svabergene hvor folk gjerne griller, legger hun til.

LES OGSÅ:45 år i beredskap mot skogbrann

Sjekker beredskapsplaner

Brannvesenet vurderer fortløpende situasjonen i forhold til skogbrannfaren, sjekker opp beredskapsplaner og har også satt opp skilt om skogbrannfaren for turgåere. Heldigvis er statistikken på brannvesenets side.

– Vi har ikke hatt alvorlige skogbranner i Asker og Bærum på lang tid, avslutter Røed, som benytter anledningen til å minne om at åpen ild i skog og mark alltid er forbudt fra 15. april til 15. september hvert år.

Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.