Skip to main content

Mattilsynet advarer: - Hold deg unna disse fra Oslofjorden

VÆR FORSIKTIG: På grunn av vibrio-bakteriene i sjøen bør du ikke spise østers fra Oslofjorden.

Mattilsynet advarer mot å spise rå østers fanget i Oslofjorden

Det er blitt vanlig å plukke østers fra strendene i Asker og Bærum og spise dem som en delikatesse. Grunnen til at Mattilsynet nå advarer mot å spise delikatessen er vibrio-bakteriene som kan komme inn i østers og skjell.

Varselet gjelder også kysten av Sørlandet og Telemark.

Faren forsvinner ved varmebehandling, og når vanntemperaturen synker under 20 grader i et par dager.

LES OGSÅ: Har ansatt østers-jeger

Alvorlige infeksjoner

Matportalen.no skriver at flere har blitt syke av sårinfeksjoner etter bading i Oslofjorden den siste tiden. Arter av vibrio-bakterier som gir sykdom hos mennesker er uvanlige langs norskekysten, fordi vannet her vanligvis er for kaldt.

I den siste tiden har det vært usedvanlig varmt, og Folkehelseinstituttet har informert om flere tilfeller av sårinfeksjoner med Vibrio vulnificus fra badende i Oslofjorden.

LES OGSÅ: Zanna og Kristine tar opp kampen mot stillehavsøsters

Tre syke i Bærum

Bare i Bærum er tre eldre kvinner blitt alvorlig syke etter bading.

Skjell filtrerer store mengder sjøvann, og kan samle opp større mengder bakterier. Vibrio-bakterier blir drept ved koking eller tilsvarende varmebehandling. Derfor er det viktig å varmebehandle skjell og østers fra Oslofjorden, Telemarkskysten og Sørlandskysten før de spises. Ha god hygiene på kjøkkenet for å hindre kryssforurensing, og sørg for å frakte og oppbevare maten kjølig.

- Til nå er det ikke registrert at noen har blitt syke av å spise rå østers fra Oslofjorden. Mattilsynet velger allikevel å advare med bakgrunn i føre-var-prinsippet, skriver Matportralen.no.

LES OGSÅ: Her går Gro i krigen mot østers

Mattilsynets blåskjellvarsel frem til fredag 3. august friskmelder skjellene i Asker og Bærum, men husk - skjellene må kokes før du spiser dem. Målestasjonen ligger i Vollen.

Vibrio-bakterier 

 

 

Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.