– En tyrkisk restaurant i Asker, dette gleder jeg meg til!

Gutten i Stikka smiler mot Følget som allerede har funnet veien inn bak glassfasaden i Torvveien. Utenfor er vinteren fortsatt avventende, torgplassen i sentrum skinner fortsatt av høst. Men inne i det store lokalet er det lunt, dunkelt og blidt. 

– Jeg har vært her en gang tidligere. Da var det overdøvende livemusikk og en magedanserinne som tok mesteparten av fokuset. Nå håper jeg det blir litt roligere omgivelser her, sier Følget og setter seg på en myk skinnstol.

– Tyrkia er jo kjent for alle sine grillretter, de bruker veldig mye lam. Det skal bli spennende å se hva de har å by på, sier Gutten i Stikka optimistisk.

Her er alle Budstikkas restaurantanmeldelser i 2011

Hos Kervan Saray blir du møtt når du kommer i døra. De ansatte løfter blikket, smiler og hilser. En selvfølge, kanskje, men dessverre altfor ofte en mangelvare blant spisestedene våre i Asker og Bærum. En av servitørene tar styring, følger deg til bordet, tar drikkebestilling og setter den fyldige menyen i hendene dine.

Vanskelig å velge

– Oj, her blir det vanskelig å velge.
Hva anbefaler du, spør Følget.

Servitøren foreslår en blanding av ulike forretter, en såkalt tyrkisk tapas. Det lille selskapet lar seg friste. Vann og farris kommer raskt til bordet.

– Det er hyggelig her, sier Gutten i Stikka og kikker seg rundt i lokalet.

Les også: Gourmetmat i en stein- og betongkloss på Lysaker

De fleste stolene er ledige denne ettermiddagen, men det er mange på jobb. Fra det åpne kjøkkenet står det to kokker som er i full gang med å legge opp forrettene. Tre servitører og en fra oppvasken er også å se. De jobber raskt, for det tar bare noen få minutter for to servitører kommer trillende med rettene. Den blide servitøren tar seg god tid til å beskrive de ulike skålene.

– Og selvfølgelig brød med hvitløkssmør, sier servitøren og avslutter runden.

Tapasmetoden

På bordet står det seks skåler med utvalgte retter. Tzatziki, auberginepuré, humus, yoghurt, salatblanding og en søtsterk tomatchili. I tillegg sigara børek, en sprø rull fylt med fetaost og smak av sweet chili.

– Dette brødet er litt nan-aktig, og det er en fin start på måltidet. Jeg liker tapasmetoden, det er alltid noe å like. Jeg har for eksempel spist min siste skje av den humusen, for jeg synes smaken er metallaktig og gir en besk ettersmak. Men den søtsterke chilien var god, så jeg fortsetter der, sier Gutten i Stikka fornøyd.

Følget nikker enig og tar en ekstra runde med auberginepureen.

Over 60 retter

Menyen hos Kervan Saray er fylt til randen. Med over seksti retter på menyen betyr det at mye av maten er enten ferdig på forhånd, eller såkalte kombinasjonsretter der de samme ingrediensene brukes i flere retter. Menyen er delt inn etter kategorier som vegetar, fra grillen fisk og stek. Eller «indrefille» som det står skrevet. Menyen hadde hatt godt av en språkvask.

– Eller så kan vi se på det som sjarmerende, smiler Følget.

Og det er akkurat hva selskapet gjør. For i den tyrkiske restauranten blir man ivaretatt på en god og hyggelig måte. Hovedretten kommer raskt, også denne gang på hjul.

– Da har vi satt sammen ulike retter slik dere ønsket, sier servitøren.

Lammekoteletter, spyd med lam og kylling og tyrkiske kjøttboller, eller Køfte, som det heter. Alt servert sammen med salat.

– Perfekt stekt kjøtt, smiler Gutten i Stikka fornøyd.

– Tyrkisk mat er ikke så sterkt krydret, jeg liker at det er litt mildt i smaken. Her kunne det kanskje vært tilført enda mer smak, men bevares, dette er bra. Salaten med grillede grønnsaker er også et fint tilbehør med grillmaten.

Følget smatter samtykkende.

– Bulguren er også smakfull. Jeg liker disse rettene hvor de samler sammen mange av rettene til én. Det gir oss gjester en mulighet til å kjenne på bredden i det tyrkiske kjøkkenet.

Ovnsbakt riskrem

Kaffe og dessert hører med. Følget ser skeptisk ut.

– Ovnsbakt tyrkisk riskrem? Den er jeg usikker på, altså.

– Den minner om norsk riskrem. Veldig god, du bør prøve, sier servitøren.

– Dessuten anbefaler jeg Pære trukket i rødvin.

Det lille selskapet går rett på og bestiller som anbefalt. Maten kommer på bordet umiddelbart.

Les også: Viva España!

– En blanding av riskrem og crème brulee, den har en stekehinne på toppen. Ganske god, men fryktelig søt. Litt vanskelig å bedømme, kanskje den skal være sånn, sier Følget og tar en skje til.

– Mine pærer er ganske bløte, de er trukket i lengste laget. Men smaken er god, svakt krydret. Dessuten smaker det bra sammen med isen. Jeg likte dette, sier Gutten i Stikka.

Kommer gjerne tilbake

Seks retter mettere og tusen kroner fattigere. Det koster, men prisen er grei i forhold til hva selskapet følte de fikk igjen. De blir fulgt til døra med et smil og forhåpninger om å ses igjen.

– Jeg kommer til å dra tilbake, sier Gutten i Stikka.

– Dette er et spisested som er litt annerledes enn de fleste andre stedene i Asker. Og det er romslig, plass til store vennegjenger og familiesamlinger.

Følget nikker enig.

– Mye bedre enn forrige gang jeg var her, da var det litt masete stemning. Men dette likte jeg. Og jeg skal tilbake.