Skip to main content

Mat fra egen hage: Markens bær

matbilder

Når tiden står stille kan du ta deg en runde rundt huset. Der finner du kanskje smaken av sommer.

NY SOMMERSERIE: Er det mulig å leve på mat fra hagen? Budstikkas faste matspaltist Morten Øverbye (37) har endevendt hagen i jakten på de gode smakene. Du kan følge prosjektet hver lørdag i hele sommer.

LES OGSÅ: Mat fra egen hage: Salutt for salaten

LES OGSÅ: Salat fra hagen serveres med en-to-tre dressinger

Av og til er det stille. Helt stille. Ingen måkeskrik, ingen gressklippere, ingen naboer. Det er fellesferie og det skjer ingen verdens ting. Bare stillhet.

Tiden står også stille. Du kan sove litt lenger, stå opp og sette seg i hagen uten at livet merker det. Ingen planer, ingen ønsker, ingen gjøremål. Bare stillhet.

Det er da jeg oppdager at også mathagen står stille. Den står på vent.

Ripsen er nesten moden. Rødbetene har begynt å vokse, men er langt fra ferdige. Runde to med salathoder er bare passe store.

Bringebærene venter fortsatt på litt skikkelig varme og grønnkålen ser foreløpig bare ut som rucola. Så vi får vente litt til. Og nyte stillheten.

LES OGSÅ: Mat fra egen hage: Tid for tomater

LES OGSÅ: Bruschetta fra hagen

Gulrøtter på vei: Et av tipsene mot skadedyr er visstnok å plante hvitløk i gulrotbedet. Noen hvitløksfedd i hvert sitt hull har fått det til å vokse hele løk i bedet. Og det holder den store, stygge gulrotfluas ødeleggelser på en armlengdes avstand.

Smaken av sommer

Så våkner det til liv. Ikke hagen, men huset. Tre småfolk er klare for å starte dagen. Hva bringer den? Skal vi på stranden? Til Vollen? Tusenfryd? Sykle? Kjøpe is? Jeg kjeder meg! Bygge hytte? Kjøpe Roller Blades? Dra på båttur? Hæ, skal vi bare være hjemme? Spille monopol? Male huset grønt? Kan vi dra til Syden, alle andre er i Syden?

La oss bake. Til og med jeg skjønner at det er mer morsomt i Syden enn å bake, men akkurat muffins er god medisin for barn som ikke får det som de vil. Og i hagen rundt husveggene er det massevis av røde skatter. For markjordbærene har alle fall ventet lenge nok nå, de er klare til å høstes inn og fortæres.

Og det beste akkurat nå er at vi har mer enn nok tid til å smake på markjordbærene. Og da mener jeg smake, ikke bare spise. For har du egentlig smakt ordentlig etter? Disse små bærene nærmest sprekker i munnen. Det er en eksplosjon av konsentrert smak. Jo da, det smaker jordbær, men det smaker mer. Det smaker vilt. Det smaker natur. Jeg tror det kanskje er smaken av sommer.

 

TID FOR TE: Noen blader stevia fra hagen gir teen mer enn nok søtning. Verdt å prøve.

Du kan finne et strå og træ dom på. Men du kan også legge dem på nybakte og saftige muffins. Da varer de lenger, for det er grenser for hvor mange av disse småbærene du gidder å plukke en lat sommerdag.

Uansett er det fascinerende å tenke på at disse småbærene finner sine egne plasser, de vokser og blomstrer så yndig og gir fra seg disse solfylte små dropsene. Og det uten at du trenger å gjøre noen verdens ting, bortsett fra å plukke dem. Og det er det definitivt verdt.

LES OGSÅ: Mat fra egen hage: Fra frø til folk

LES OGSÅ: Sett fyr mens du venter på hagen

Vi venter tross alt sammen

Og når vi først er i gang kan vi like gjerne bake et brød til middagen. Du har mel, vann, gjær og olje i skapet allerede. Da er du ganske nære et godt brød.

Etter en runde i kjøleskapet finner du sikkert oliven eller soltørkede tomater eller kanskje noen hvitløk. Da begynner det å nærme seg en focaccia. I hagen strutter det noen urter, det også perfekte smaker i en olivenfylt brøddeig.

 

URØRT: En deig som du bare kan røre sammen for hånd er perfekt nå på sommeren. Med noen saftige oliven har du et bakverk som passer til all slags grillmat.

Jeg lener meg tilbake og gjør meg klar for mer venting. Bare passelig utålmodig, for jeg vet at det kommer etter hvert. Neste uke skal jeg plukke rips. Da kommer jeg også til å se konturene av de første røde bringebærene.

Dessuten er mynten i ferd med å vokse seg ut av bildekket, så jeg tror vi skal invitere noen fine folk på noen søte og grønne drinker. I mellomtiden får vi kanskje ta en tur til Vollen. Og Tusenfryd. Vi kan sykle, kjøpe is og spille monopol. Det viktigste er tross alt at vi venter sammen.

LES OGSÅ: Ventetid er baketid

Les flere artikler