Skip to main content

Marilyn (61) reddet Arve Tellefsens julekonsert

FULLT TRØKK: Marilyn Brattskar fra Asker vervet seg frivillig til å spille flygel og kompe hele julerekka sammen Arve Tellefsen og Nidarosdomens guttekor da organisten deres ble akutt syk. Det gjorde hun med glans. Og reddet kvelden for musikerne og 800 publikummere.
FULLT TRØKK: Marilyn Brattskar fra Asker vervet seg frivillig til å spille flygel og kompe hele julerekka sammen Arve Tellefsen og Nidarosdomens guttekor da organisten deres ble akutt syk. Det gjorde hun med glans. Og reddet kvelden for musikerne og 800 publikummere.

På strak arm tok Marilyn Brattskar fra Asker en fullsatt Oslo domkirke, Arve Tellefsen og tangentene med storm da konsertens egentlige organist ble akutt syk onsdag kveld.

– Er det en organist i salen?

Det var spørsmålet som halvt spøkefullt, halvt fortvilt innledet det som skulle være en festaften for nær 800 forventningsfulle publikummere i Oslo domkirke: Selveste Arve Tellefsen skulle holde sin tradisjonsrike førjulskonsert sammen Nidarosdomens guttekor onsdag kveld.

I en årrekke har Norges eldste – og et av Europas beste – guttekor tatt turen til hovedstaden for å spille julen inn sammen med eksil-trønder og mesterfiolinist Arve Tellefsen.

Det var bare ett problem. En drøy time før den utsolgte konserten ble organisten akutt syk og måtte fraktes til sykehus, i hui og hast.

Marilyn til tjeneste ved tangentene

Men da nøden i Domkirken var størst, var Marilyn Brattskar (61) nærmest.

– Jeg satt langt fremme i kirken og fikk med meg det som skjedde. Jeg syntes at det var litt merkelig at de begynte å dra frem et flygel, siden det sto at det skulle være orgel i programmet, sier Marilyn, som til vanlig er organist i Holmen kirke i Asker. Det har hun vært siden 1994. Planen denne kvelden var imidlertid at hun skulle kose seg blant publikum.

– Mens jeg satt der overhørte jeg noen som sa at organisten var blitt syk. Da jeg forsto at dirigenten ville prøve å spille selv, rakk jeg opp hånden og tilbød meg å hjelpe dem. Jeg visste jo ikke hva de skulle spille, men jeg regnet med at det ville gå bra. I verste fall kunne jeg spille til fellessanger og slikt, hvis nødvendig. Så ble det hele programmet, sier Marilyn.

SE OVERSIKTEN: Flust med julekonserter i Asker og Bærum

Det det tross for at det manglet en del noter, som hadde tatt veien til sykehuset sammen med organisten.

På programmet sto i tillegg til juleklassikerne «Deilig er jorden» og «Midt i hårdest vinter» krevende verk som Händels «Halleluja» og Ennio Marricones tema fra filmen «The Mission».

– Til andre nummer ga dirigenten meg noter og et blikk som tydelig sa: Klarer du dette? Det er jo tøft av ham å ta sjansen på en dame som han aldri har hørt spille og som han ikke kjenner.

– Har aldri hatt det så gøy i hele mitt liv

– Ingen av oss visste hvordan kvelden ville bli. Men det viste seg at publikum stortrivdes og koste seg på tross av det som skjedde, sier Marilyn.

For den nervøse stemningen forduftet raskt med Marilyns overbevisende takter ved tangentene. Domkirken ble fylt av stigende førjulsfryd hos et overbegeistret publikum.

SPILTE 22 METER UNDER BAKKEN: Holdt konsert i «vakker møkkakjeller»

En overveldet Arve Tellefsen, rørt til tårer, ga stuntpianisten klemmer, kyss og alle blomsterbukettene da konserten var over og musikerne tok imot jubel og hyllest fra salen.

– Marilyn har reddet hele konserten. Hun er kveldens helt, sa Tellefsen til publikum.

– Det er jo helt usannsynlig og utrolig. Det er nesten til å bli religiøs av, sier en overveldet dirigent, Bjørn Moe til Budstikka. Han legger til at det etter forholdene går bra med organisten.

Selv er Marilyn ikke i tvil om hva hun følte i Oslo domkirke:

– Jeg har aldri hatt det så gøy i hele mitt liv, sier Marilyn.

LES OGSÅ: Rock-kroner til Afrika

Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.