Skip to main content

– Mange kan ikke betale for barna

FÅR IKKE INN FRA ALLE: Arne Knoph (t.v.) i Asker Fotball sier de mangler 126.000 kroner fra folk som sliter med å betale.  Magnus Nielsen og Holmen IF mangler 200.000 kroner.
FÅR IKKE INN FRA ALLE: Arne Knoph (t.v.) i Asker Fotball sier de mangler 126.000 kroner fra folk som sliter med å betale. Magnus Nielsen og Holmen IF mangler 200.000 kroner.

– Det er ingen tvil om at mange har problemer med å betale hva det koster å spille fotball.

– Det er trist så lenge fotball spiller så stor sosial rolle, sier daglig leder i Asker Fotball, Arne Knoph.

For kort tid siden arrangerte Asker Idrettsråd møte hvor temaet var idrett og økonomi og hvordan barn havner utenfor (se undersak).

Asker Fotball har ubetalte trenings- og medlemsavgifter på 126.000 kroner. Dette er ifølge Knoph fra personer som sliter med å betale.

– Temaet har vært oppe lenge for vår del. Det er trist. Fotball er et lavterskeltilbud, men det blir ikke det når vi må betale over 1 million kroner i baneleie som vi må hente inn fra brukerne. Vi vet at vi mister spillere – kanskje de som trenger det aller mest.

LES OGSÅ:

Knoph forteller at de i alle årganger har spillere som står med ubetalte kontingenter og at klubben bruker mye tid på å få inn penger, jobbe for støtteordninger, søke om midler fra legater og annen hjelp til å få dekket kostnader for det han kaller sosial lavterskelaktivitet.

Likevel har de altså ubetalte avgifter for 126.000 kroner.

– Beløpet har vært tredobbelt.

Asker-lederen innrømmer at treningsavgiften for fotball er for høy. Han gir baneleien mye av skylden. Asker har differensierte tilbud, for dem som trener mye og dem som trener lite. Prisene justeres deretter.

Knoph sier at for enkelte av klubbens sosiale lag (breddelag) går 60 prosent av treningsavgiften til å dekke baneleie til kommunen.

– Det er et stort paradoks at det bare er i fotball det koster for barn og unge å bruke kommunens anlegg, sier Knoph og utdyper at ifølge kommunens sesongdefinisjoner varer fotball fra 15. april til 15. oktober – dermed er det gratis i denne perioden. Trening på andre tidspunkter må barn og unge betale for. I håndball utvides sesongen ifølge Knoph til 11 måneder med gratis trening.

– Det er helt meningsløst for oss kun å spille fra 15. april til 15. oktober – også av sosiale grunner. Legger vi ned en sosial aktivitet seks måneder i året blir det sosiale limet og disse barna borte.

Kaster ingen ut

Knoph understreker at ingen blir kastet ut av Asker Fotball.

– Vi lar dem spille, vi kaster dem ikke ut, sier han og legger til at han opplever vilje til å finne løsninger når han presenterer problematikken for kommunen og politikere.

– Men prinsippet taper for at dette koster for mye.

– Ikke mulig å drive inn

Daglig leder i Holmen IF, Magnus Nielsen, bekrefter at de har ubetalt treningsavgift for nesten 200.000 kroner. Klubben budsjetterer med 2,2 millioner fra treningsavgift. Det betyr at 10 prosent ikke er betalt.

– Det er restanser som vi opplever at ikke er mulig å drive inn. Det kan ha ulike årsaker, og vi kan ikke slå fast hvor stor del som skyldes manglende vilje eller evne til å betale. Men det er nærliggende å tro at det dreier seg om at mange har problemer med å betale.

Nielsen sier delen av ubetalte treningsavgifter ikke er så stor i for eksempel klubbens langrennsgruppe.

– Det koster ikke så mye å drive med langrenn. Men her er det utstyrsproblematikken som er kostnadsdriver.

LES OGSÅ: Den ene idretten er fem ganger så dyr som den rimeligste

Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.