Skip to main content

– Mange ansatte på våre skoler er takknemlige nå

VARSLER MOBBEOMBUD: Ordfører Lisbeth Hammer Krog (H) vil opprette et mobbeombud i Bærum. Hun har fått en rekke henvendelser fra familier i Bærum som ikke har følt seg sett eller hørt i mobbesaker. FOTO: KNUT BJERKE

Bærum kommune vil opprette et uavhengig mobbeombud etter Valdres-saken.

Det var Bærum kommune som ba Fylkesmannen i Oslo og Akershus om å føre tilsyn med helsevesenet, skoleverket og barnevernet etter at en 13 år gammel jente fra Bærum ble funnet død på en hytta i Valdres nyttårsaften 2015.

I dag kom rapporten som fastslår at skolene har gjort enkelte saksbehandlingsfeil, men i det store og det hele strukket seg langt for å ivareta 13-åringens rett til et godt psykososialt miljø.

LES OGSÅ: Fylkesmannen: Enkelte lovbrudd, men jenta ble fulgt godt opp

– Fylkesmannen fastslår at skolene har gjort mye for å ivareta jenta, og gjennomgående besvart mors henvendelser. Jeg tror det er mange på våre skoler som er takknemlige for at denne rapporten nå ligger på bordet, sier ordfører Lisbeth Hammer Krog.

Rektor på Mølladammen:  – Mors bekymringer ble tatt på stort alvor

Oppretter mobbeombud

Samtidig viser rapporten at kommunen har gjort saksbehandlingsfeil, påpeker ordføreren.

– Det tar vi på alvor og skal følge opp. Vi skal sørge for at våre kontaktlærere varsler skoleledelsen når foreldre melder om utfordringer, og at vi raskere skal fatte enkeltvedtak for å ivareta foreldrenes rettigheter, lover hun.

LES OGSÅ: Mobbeombud: – Dette er alvorlig for kommunen 

Krog forteller at hun har blitt kontaktet av flere foreldre og familier i etterkant av saken.

– Jeg har fått flere henvendelser fra andre foreldre og familier som ikke har følt seg sett eller hørt når de har meldt fra om utfordringer. Jeg har møtt alle som har kontaktet meg, og det etterlatte inntrykket er at de ikke har følt seg hørt eller sett i tilstrekkelig grad. Derfor vil vi nå sette ned et ressursteam som skal ha en ombudsfunksjon overfor foreldre og barn som opplever mobbing, forteller Krog.

– Føler dere dere presset til å gjøre noe siden utfallet av saken var så tragisk?

– Vi er hele tiden opptatt av å skape et best mulig psykososialt miljø ved skolene våre, samt sørge for at foreldre føler at de blir sett og hørt når de henvender seg til Bærum kommune. Jeg tror det er klokt å la personer med fagkompetanse, som ikke er tilknyttet en enkelt skole, gå inn og bidra som støttespillere overfor foreldre og barn, sier hun.

LES OGSÅ: Bekjent om moren til jenta (13) som døde i Valdres: – Ville datteren alt godt

– Anklaget for mobbing

Krog understreker at saken har vært vond og vanskelig for mange andre barn i Bærum.

– Vi må ikke glemme at andre barn har blitt anklaget for mobbing i denne saken, uten å ha mulighet til å forsvare seg. Jeg vil igjen benytte anledningen til å mane til forsiktighet. Vi har et ansvar for alle barn og unge i Bærum, fastslår ordføreren.

– Må forbedre oss

Barnevernstjenesten i Bærum har fått knusende kritikk for hvordan de fulgte opp den 13 år gamle jenta. Statens helsetilsyn vurderer nå hvorvidt en eller flere av de involverte partene i helsevesenet har gjort jobben sin. Og i dag ble det klart at også skolenes rutiner har sviktet ved enkelte anledninger.

– Sett under ett må denne saken må være en solid ripe i lakken for Bærum kommune?

– Saken viser tydelig at vi må forbedre hvordan vi jobber på tvers av tjenesteområdene og sørge for at alle snakker godt sammen, svarer ordfører Lisbeth Hammer Krog (H).

 

Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.