Skip to main content

Mandag kan 1 av 4 barnehageansatte være i streik

FLERE I STREIK: – Streikeviljen er stor, sa streikegeneral Bjørn M. Johnsen etter gårsdagens streikemøte i Rykkinnhallen. Fra mandag av vil flere barnehager være rammet av streik. FOTO: ULF HANSEN

Fra og med mandag kan ytterligere 70 arbeidere bli tatt ut i streik i Bærum. Det vil særlig ramme barnehager og skolefritidsordninger.

Onsdag morgen var nær 750 kommuneansatte i streik i Bærum. Allerede mandag kan det bli en opptrapping. Da tas ytterligere 70 ut i den største kommunestreiken i Bærum på årtier.

Hva synes du om streiken? Si din mening!


– Streikeviljen er stor, sa streikegeneral Bjørn M. Johnsen etter gårsdagens streikemøte i Rykkinnhallen.

Kan måtte stenge

Det er barnehagene som er verst rammet i Bærum. Hittil er minst 50 barnehager rammet. Flere av dem er stengt, deriblant to avdelinger av Belset barnehage. Dersom streiken stadig pågår mandag, vil 200 av 800 årsverk innen barnehagene ha lagt ned arbeidet.

Det kan bety at flere barnehager må innskrenke driften eller stenge helt.
Ifølge Johnsen vil det tredje streikeuttaket spesielt ramme barnehager og skolefritidsordninger som er lite berørt fra før.

Det gjelder barnehagene Berger, Eikelia, Lommedalen, Åsterud, Vallersvingen og Sleiverud.

Les også:Dette mener folk om streiken


– Grunnen til at flest blir tatt ut av barnehagene er at vi ønsker å skjerme pleie og omsorg. Med dette uttaket vil disse barnehagene få en vesentlig redusert drift, sier Johnsen.

Sikkerheten viktigst


Etter det Bærums rådmann Marit Langfeldt Ege erfarer, er Bærum den eneste kommunen i Norge der det er varslet streikeuttak i tre runder.
– Det blir veldig mye i barnehagesektoren. Vi har allerede måttet stenge noe og vil fortløpende oppdatere på nett om vi må stenge mer. Jeg har vært veldig tydelig på at vi ikke kan havne i situasjon der sikkerheten til barna er i fare. Forsvarlighet må ligge til grunn for driften, sier Langfeldt Ege.

Se hvilke barnehager som ble rammet onsdag

Se hvilke skoler som ble rammet onsdag


Ifølge rådmannen diskuteres det i enkelte barnehager hvorvidt barnehagen kan holde åpent som vanlig, men at barna bare kan gå i barnehagen annenhver dag.
– Barnehagene kan også bli indirekte berørt ved at renholdere og vaktmestre streiker. Da snakker vi ikke om fare for liv og helse, men forsvarlighet. Vi kan da bli nødt til å stenge, sier Langfeldt Ege.

Ber om fritak

Bærums rådmann understreker at kommunen følger nøye med på om streikens utvikling vil bety fare for liv og helse. Gjør den det, vil kommunen søke de streikende om dispensasjon.

Les også: Streik gir søppelberg


– Ved institusjonene våre har vi en utfordring i vaktmestertjenesten. Det dreier seg om å hente søppel men også om å hente klær. Det å transportere blodprøver fra bolig med service til sykehjem vurderer vi som å bety fare for liv og helse, sier Langfeldt Ege.
Hun minner om at Bærum kommune fortløpende vil legge ut informasjon om streiken og dens konsekvenser på sine nettsider.

Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.