Skip to main content

Man spøker ikke med Riksløven

MALTE OM: Jentene likte ikke trusselbrevet og malte om bakparten av bussen. Nå er stussen en faksimile av brevet fra UD. FOTO: MAGNUS DALSEG SÆTRE
MALTE OM: Jentene likte ikke trusselbrevet og malte om bakparten av bussen. Nå er stussen en faksimile av brevet fra UD. FOTO: MAGNUS DALSEG SÆTRE

Verden er full av alvor, og Utenriksdepartementet er mestre i å håndtere reelle konflikter. Like greit går det ikke når UD tar med seg gravalvoret på jakt etter syndig russ.

En «lekkasje» gjorde at UD fikk rede på at en russebuss fra Eikeli hadde tegnet inn riksløven og kronen på bussens bakstuss. Det likte ikke de alvorlige tjenestemennene, og sendte et skarpt brev til den som var oppført som eier av bussen. Der truet departementet med tre måneders fengsel dersom ikke tegningen ble fjernet.

Jentene våget ikke annet enn å fjerne tegningen, men i tomrommet den etterlot seg, satt de inn en faksimile av det truende brevet. Kanskje vel så oppmerksomhetsskapende som en løve med et pjolterglass i poten.

Fra jentens side en uhøytidelig og meget uskyldig spøk. At UD valgte å reagere, sier adskillig mer om humøret og gravalvoret i departementet, enn om russejentene og russebussen. Man skulle tro at departementet har helt andre ting å foreta seg enn å sende truende brev til livsglad ungdom. UD klarte i hvert fall én ting, å gi bussen «Løvebakken» og russen som bemanner den, optimal oppmerksomhet.

At departementet innledningsvis ikke ønsket å kommentere saken, var antagelig fornuftig. Men etter mediestøyen valgte departementet allikevel å si noe ord. – Løven skal ikke være et alibi for russens alkoholbruk. Vår oppgave er å opplyse om loven som gjelder, sier talsmannen i UD til Budstikka. Sindige advokater mener departementet har gått for langt. – Du kommer ikke i fengsel av å male et maleri. Dette høres svært strengt ut, sier advokat Magnus Hodneland i firmaet Bing Hodneland.

Bussen fra Eikeli, som levde en anonym tilværelse inntil forrige uke, har antagelig fått langt mer oppmerksomhet enn den fortjener. Og det vet selvsagt bussdeltagerne å glede seg over. Faren for UD er at en slik ureflektert beskyttelse av riksløven fort kan inspirere fremtidig russ og andre å bruke løven langt hyppigere enn i dag. Og da er lite oppnådd.

Ytringsfrihet er et hett tema. Også i UDs korridorer, antar vi. Avistegnere har en rekke ganger benyttet løven i ulike positurer, og bokomslag har hatt løven som illustrasjon. Og det uten at noen er fengslet.

At russen morer seg litt over en riksløve som hever glasset for å slukke tørsten, må vi alle tåle. Streken for sømmelighet for russen går helt andre steder enn på en tegning av Riksløven med krone.

Les flere meninger her

En gjeng blide jenter fra Eikeli har fått et morsomt minne, og UD en påminnelse om at snusfornuft og gravalvor ikke alltid er klok politikk.

Dette er Budstikkas lederartikkel onsdag 13. mai 2015.

 

Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.