Skip to main content

Maktlisten: – Det handler om hvor seriøst kvinner blir tatt

SAVNER KVINNER: Marianne Rieber-Mohn (Ap) mener at det er påfallende få kvinner på Budstikkas maktliste.FOTO: KNUT BJERKE

Bare 25 prosent av alle på Budstikkas store maktliste er kvinner. Marianne Rieber-Mohn (Ap) mener mange dyktige kvinner mangler på listen.

Hun tror den skjeve fordelingen kan skyldes øynene som ser – altså juryens vurderinger.

– Det handler om hvor seriøst kvinner blir tatt, som igjen gjenspeiler holdninger i samfunnet. Selv om kvinner har like mange posisjoner i politikken, så blir menn lyttet mer til. Det er masse flinke damer i Bærum, mener hun.

De to siste ukene har Budstikka presentert en maktliste med de 100 personene i Asker og Bærum man mener har mest lokal makt.

Øverst på listen? Askers ordfører Lene Conradi.

Få kvinner

Rieber-Mohn viser til at det for eksempel er jevn fordeling mellom kjønnene i formannskap og komitéledelse i Bærum kommune. Fra formannskapet i Bærum er fem menn med på listen, men bare to kvinner.

Direktøren i Bærum Næringsråd, som er Ane Marie Haug Mjaaseth, er plassert på plass nummer 76. Direktøren i tvillingorganisasjonen Asker Næringsråd, Lars O. Nordal, er på plass nummer 33.

Blant de 50 øverste på maktlisten er det bare én kvinne fra næringslivet. Det er Budstikkas egen ansvarlige redaktør Kjersti Sortland.

– Er det at kvinner ikke har maktposisjoner eller blir de ikke lyttet nok til, spør Rieber-Mohn.

– Kan det ha noe å gjøre med kvinners vilje til å søke makt?

– Slik kan det kanskje være i næringslivet, men i politikken tror jeg ikke det, sier hun.

– Helt tilfeldig

Juryleder Tor Christian Bakken understreker at de tidlig bestemte seg for ikke å kvotere ut fra kjønn.

– Det er helt tilfeldig hvor mange kvinner det er på listen, hevder Bakken.

Bakken mener at det dessverre er få kvinnelige ledere i spesielt næringsliv og organisasjoner.

– Jeg tror at denne listen gir et noenlunde brukbart bilde av maktfordelingen mellom kjønnene. Skulle vi tatt ut klare mannlige kandidater for å få en jevn fordeling, spør Bakken.

Ikke overrasket

Professor i statsvitenskap, Ingrid Guldvik, er ikke overrasket over kjønnsfordelingen på listen.

– Det er i tråd med tall som viser at for eksempel en firedel av topplederne i Norge er kvinner. Menn er overrepresentert i posisjoner som tradisjonelt forbindes med makt. Går vi til næringslivet, er henholdsvis 84 prosent og 95 prosent av daglige ledere i aksjeselskap og alminnelige aksjeselskap menn. Bildet i Asker og Bærum føyer seg altså pent inn i den nasjonale trenden. Det er langt frem til kjønnslikestilling, påpeker Guldvik.

Byråleder i Apeland kommunikasjon, Ole Christian Apeland, – Vår oppgave er å forsterke makten til andre

Hans ankepunkt er at definisjonen av makt ikke er god nok og at det mangler åpenbare byråkrater på listen.

 

Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.