• Se video over!

Sikkerhetsvaktene kontrollerer alle som kommer og går i det nye mottaket i det gamle, mørke glassbygget til videokonferanseselskapet Tandberg.

LES OGSÅ: – Vurderer fortsatt flere mottak i Bærum 

Flittige håndverkere haster frem og tilbake med gardintrapper, elektriske driller og verktøy for å få vegger, lys, dusjer, toaletter og alt annet på plass før åpningen mandag 18. januar. Sengeplasser, kantine, oppholdsrom og helsehjelp til 530 asylsøkere gjøres klart.

LES OGSÅ:

Frivillig organisasjon kastes ut av lageret 

Norsk Folkehjelp skal drive nytt asylmottak på Lysaker

Få køyesenger i Europa

– Det har vært vanskelig å få tak i nok køyesenger, det er manko i nesten hele Europa, sier Lone Pedersen i det hun åpner døren inn til et av familierommene. To køyesenger, fire enkle metallskap med lås og et stort vindu ut mot travle E18 hvor biler og vogntog haster ut fra Oslo vil møte en asylsøkerfamilie, sier Lone Pedersen i Norsk Folkehjelp, som skal drifte det nye mottaket.

– Det skal komme noen stoler og et bord inn her også. Noen av disse familierommene vil være koblet til tomannsrom med en dør, slik at en familie på seks kan dele det. Rommene er godt isolert så du kan så vidt høre suset fra motorveien inne, sier Pedersen.

Bygget har lange smale korridorer hvor cellekontorer er forvandlet til soverom på en side og små og store oppholdsrom på den andre siden.

LES OGSÅ: Tilbyr asylmottak rett ved skytebane

Det fire etasjer høye bygget er delt inn forskjellige soner.

I den ene kjelleretasjen under bygget, hvor det tidligere var parkeringsplasser, finner du nå dusjer, toaletter og vaskerom.

– Det er delt i to, en del for kvinner og barn og en for menn. Vaskerommene vil være betjent, det betyr at asylsøkerne vil få vasket tøy og annet.

– Det vil fungere best rent logistikkmessig når det kan være opptil 530 beboere her, sier Pedersen.

LES OGSÅ: Det vår plikt og vårt privilegium å hjelpe flyktningene

SE BILDER FRA MOTTAKET HER:

Bildeserie

Nytt asylmottak på Lysaker

Vakter ute og inne

I byggets første etasje vil det være resepsjon med vakter fra et vekterselskap. Alle som skal inn og ut av bygget må registreres. Asylsøkerne vil få egne id-kort.

Det er bygget en kantine som kan ta 250 mennesker.

– Det skal serveres tre måltider i døgnet, og maten vil ble servert i to skift. Et eget cateringfirma vil levere maten til mottaket.

Det vil også bli et eget helsesenter i denne etasjen ved siden av kontorer og enkelte rom for beboere med spesielle behov.

 

Andre etasje vil være spesielt tilpasset kvinner og barn. Ved siden av egne rom vil det være felles oppholdsrom, små kjøkken hvor det er mulig å lage seg en kopp te eller kaffe.

– Det vil også bli et lekerom til barna, sier Pedersen.

I hver etasje vil miljøarbeidere har store rom og kontorer hvor de kan ha samtaler med beboerne.

I byggets tredje etasje gjøres det klart til å ta imot familier, der vil det trolig bli en seksjon for enslige menn som også skal hele den øverste etasjen.

– Det vil alltid være bekymring i et nabolag som får 530 asylsøkere i nærområdet. Norsk Folkehjelps lange erfaring fra lignende mottak er at det alltid går veldig bra, og vi er opptatt av å møte beboere og nærmiljø så godt vi kan. Vi har god rutiner for sikkerhet og vi forebygger med gode aktivitetstilbud her på mottaket, sier seniorrådgiver for mottaksdrift i Norsk Folkehjelp, Bendix Jørgensen.

LES OGSÅ: Utsetter asyl-åpning på Lysaker