Skip to main content

Lurte barnehage for 600.000 kroner med kunst og fiktive fakturaer

STORE SUMMER: Tøffe barnehage skal få tilbakebetalt pengene de har mistet. FOTO: TRINE JØDAL
STORE SUMMER: Tøffe barnehage skal få tilbakebetalt pengene de har mistet. FOTO: TRINE JØDAL

En 48 år gammel kunsthandler fra Oslo erklærer seg skyldig i å ha tappet Tøffe barnehage på Stabekk for over 600.000 kroner.

Dette skjedde fra sommeren 2011 til våren 2012. Også hans tidligere samboer er tiltalt i saken, men hun erklærte seg ikke skyldig i Asker og Bærum tingrett mandag. Hun var daglig leder i Tøffe barnehage på Stabekk i perioden, men ble avskjediget i april 2012 etter at transaksjonene ble oppdaget.


– Det har vært en vanskelig periode, og jeg er glad for å kunne bli ferdig med dette. Det skjedde i en periode hvor jeg hadde økonomiske problemer, og det ble en eneste suppe, innrømmet mannen.
Saken blir sett på som grov fordi det gjelder store verdier og at han brukte falske fakturaer.

LES OGSÅ: Tiltalt for grovt Nav-bedrageri
 

Tilgang til kodebrikke

Han og den tidligere samboeren bodde ikke sammen på det tidspunktet de grove tyveriene foregikk. Han hadde imidlertid tilgang til kvinnens bolig, og dermed også til kodebrikken som ga ham mulighet til å logge seg inn på barnehagens nettbank. Dermed kunne han utbetale til dels store beløp til det som skulle se ut som kjøp av kunst og møbler fra hans firma. De fleste varene ble aldri levert.


I forbindelse med godkjente varekjøp til barnehagen hadde han også innemellom tilgang til barnehagens minibankkort. Etter hvert gjennomførte han direkte overføringer til egen konto uten noen form for fiktive fakturaer.

– Jeg drev en virksomhet som kunsthandler, men hadde i denne perioden problemer med å klare å betale husleie. Jeg ble desperat, innrømte han.

LES OGSÅ: Kunstbedragerisaken utvides og utsettes

Kjente økonomien

Mannen hadde god innsikt i barnehagens økonomi fordi han over flere år hadde hjulpet kvinnen med å forberede presentasjoner av økonomien i forbindelse med barnehagens styremøter.
– Jeg hadde kapitalbehov, og prøvde først å få innsalg av interiør og kunst til barnehagen, fortalte han i retten.

Barnehagen hadde imidlertid begrensede budsjetter til innkjøp av kunst og møbler. Mannen brukte isteden sin tilgang til barnehagens investeringskonto og minibankkort til å tappe barnehagen for store beløp. De største var en fiktiv faktura for en kopimaskin til 75.000 kroner og to malerier av Werner Jensen til 72.000 kroner.
– Dette var fra en investeringskonto som det normalt ikke var mye aktivitet på, sier han.

- Avtalte noen kjøp

Noen av innkjøpene, et par sofaer og noen bilder, ble innkjøpt etter avtale med samboeren som var daglig leder, ifølge mannens forklaring.  Kvinnen er tiltalt for å ha kjøpt inn gjenstander som ikke var forhåndsgodkjent av barnehagen for til sammen 91.000 kroner.

Ifølge mannens forklaring overførte han til dels penger til en konto som sto i kvinnens navn, som han hadde disposisjonsrett til fra perioden de var samboere. Han hevdet i retten at kvinnen ikke var klar over at det var penger på denne kontoen, og dermed heller ikke brukte den. Et av spørsmålene i saken blir hvilken rolle hun har hatt underveis. Det er satt av tre dager til saken i tingretten.

Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.