Skip to main content

Lundesgaard Forlag er slått konkurs

KJØPTE EGEN BOK: Erik Lundesgaard etablerte forlag etter å ha kjøpt tilbake rettighetene til sin egen bok, «Skikk og bruk», av J.W. Cappelens Forlag i 2006. Her fotografert utenfor hjemmekontoret på Høvik. FOTO: KNUT BJERKE

– Å lese bøker er vanskeligere enn å selge dem, sa Erik Lundesgaard i 2007. Fem år senere måtte politikeren slå sitt eget forlag konkurs.

Forlagseventyret er over for statsviter, forfatter og Høyre-politiker Erik Lundesgaard fra Høvik.

Etter å ha gått med underskudd de tre siste årene, satte Lundesgaard selv punktum ved å begjære oppbud i selskapet i juni. Skiftesamlingen etter konkursen i Lundesgaard forlag fant sted i Asker og Bærum tingrett tirsdag.

300.000 i privat gjeld

I regnskapet for 2010 peker revisor på at forlagets aksjekapital er tapt, og at fremtidig drift avhenger av vesentlig resultatforbedring, ytterligere lånefinansiering eller tilførsel av ny egenkapital.

Ifølge bostyrer, advokat Terje Skåland ved Advokatfirmaet Nicolaisen & Co på Østerås, er ikke gjelden i selskapet særlig stor.

– Det er meldt inn tre private krav, som til sammen utgjør nærmere 300.000 kroner. Selskapet har gjort det riktige, ved å begjære oppbud på et tidspunkt da selskapet var insolvent, sier Skåland til Budstikka.

LES OGSÅ: Bærum for begynnere

– Ingen kunst å utgi bøker

Lundesgaard har markert seg hyppig i debatten om forholdene i den norske bokbransjen, siden han etablerte Høvik-forlaget i 2006.

Som i 2007, da Dagbladets Unn Conradi Andersen etterlyste en tydeligere ideologisk forankring blant norske småforlag. Andersen mente at dette kunne gi forlagene økonomisk gevinst, og viste til suksessen for Forlaget Manifest – et forlag med en utilslørt politisk slagside til venstre for sentrum.

I den påfølgende debatten uttalte Lundesgaard at Andersen «burde ta seg et kurs i bedriftsøkonomi før hun kommenterer forretningsmessige sider av bokbransjen». I det samme innlegget skrev Lundesgaard at «å utgi bøker er ingen kunst (...) det er vanskeligere å lese bøker, enn å selge dem».

Året etter gikk Lundesgaards eget forlag med tap.

– Betalte for godt

Budstikka har rettet en rekke henvendelser til Erik Lundesgaard, uten å få svar.

Til Dagens Næringsliv har Høvik-mannen forklart at konkursen skyldes at finanskrisen gjorde det vanskeligere å selge bøker, at han ikke klarte å frembringe noen skikkelige bestselgere og at han «gjorde en feil ved å betale mine forfattere for godt».

Lundesgaard etablerte forlaget etter å ha kjøpt tilbake rettighetene til sin egen bok, «Skikk og bruk», av J.W. Cappelens Forlag. Siden den gang har forlaget blant annet gitt ut en bok om plateomslag, samt billedboken «Bærum i bilder».

Les flere økonomi-nyheter.

Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.