Skip to main content

Løypebas er lei Solliveien-kaos

KAOS: Sollveien mellom Sem og Solli p-plass tidligere i vinter. På godværsdager, når det er godt skiføre, er det ofte kaos på denne trange veien.

Ragnar Roll, løypebas i Vestmarka, mener at Asker kommune bør vurdere å åpne opp for utfartsparkering ved Tveiter.

Den erfarne løypebasen med base på Solli gård har sett seg lei på kaoset på Solliveien på fine vinterdager.

– I årevis har det vært snakket om å utvide eller legge om Solliveien, men ingenting skjer. Jeg mener Asker kommune bør se 30 år frem i tid og ta høyde for at Askers befolkning vokser med 1.000 mennesker i året. Noe bør gjøres med Solliveien, uavhengig av om det kommer nytt skianlegg eller ikke, sier Ragnar Roll, som i årevis har preparert løyper for langrennsfolket i Vestmarka.

– Vestmarka er et fantastisk område, ofte med mer snø enn i Nordmarka og Romeriksåsen Det er bare så synd at det skal være så vanskelig å komme seg dit, fortsetter Roll.

Tveiter-parkering?

Han peker på at Solli er det eneste utfartsstedet som fungerer etter «rett-ut-i-skisporet-prinsippet». Roll er enig med forfatteren av debattinnlegget tidligere denne uken og ønsker en reell debatt om å åpne for utfartsparkering ved Tveiter gård nord for Semsvannet.

 

LØYPEBAS: Ragnar Roll vil at debatten om Solliveiens fremtid skal tas på en skikkelig måte.

– Når isen på Semsvannet ikke er farbar, er Solli det eneste reelle utfartsstedet, i hvert fall hvis vi snakker om en familie med to barn og all logistiikken det fører med seg. Skal du parkere ved Sem og gå på ski inn i Vestmarka, uten å gå på isen, er det en kronglete affære. Blant annet må veier krysses flere ganger før man er oppe ved hovedløypa ved Tveiter. Det er ikke god tilrettelegging for friluftsliv og folkehelse, sier Roll, som mener det bare er å innse at folk som skal ut på ski i marka, også i fremtiden vil foretrekke bil.

– Tveiter ligger inne i et landskapsvernområde, med begrensninger for inngrep? Hva tenker du om det?

– Om det tenker jeg at det bør gjøres et unntak, og at parkering kan etableres på et jorde, som uansett ikke brukes om vinteren. Jeg synes det er viktig å bruke fornuften og se på en ny utfartsparkering som et gode for Askers befolkning og folkehelsa.

LES MER:

Ny parkeringsplass for skifolket i det blå  

Litt kaos på veien til skiidyll

Kommunen sier nei

Thomas Westly er rådgiver for natur og friluftsliv i Asker kommune. Han sier det fra kommunens side er helt uaktuelt med en ny og stor parkering ved Tveiter gård.

– Vi satte nettopp opp bom på veien opp til Tveiter for å redusere biltrafikken, av hensyn til alle som går tur rundt vannet. Semsvannet er et viktig og populært område for alle som går og løper, sier Westly.

 

TVEITER GÅRD: For mange et utgangspunkt i Vestmarka. Men når det ikke er sikker is på Semsvannet, er det vanskelig å komme seg dit.

Han poengterer også at reglene for landskapsvernområder gjør det vanskelig å opparbeide en ny og stor p-plass ved gården. Westly sier at Asker kommune har flere alternative parkeringer i Sem-området.

– Denne vinteren er det også en ny parkeringsplass ved Sem grendehus, der også skiløypa er lagt om til det bedre, sier Westly.

Sem-parkeringen

Asker-ordfører Lene Conradi mener det er vrient å få til en stor utfartsparkering ved Tveiter.

– Veien opp dit er ikke dimensjonert for mye biltrafikk, og statusen som landskapsvernområde er en utfordring for alle tiltak som betyr inngripen i naturen, skriver Conradi i en e-post.

Ordføreren minner også om at en økning i biltrafikk er en dårlig kombinasjon med turgåerne i området. Conradi tror det er en bedre idé å se på parkeringskapasiteten ved Sem, men lover likevel å ta Rolls synspunkter på alvor.

– Det jobbes med en disposisjonsplan for Tveiter gård, og det er en plan som skal legges frem politisk. I denne saken kan vi se nærmere på det Roll tar opp, skriver Lene Conradi i e-posten.

Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.