Skip to main content

Lokal entreprenør i trøbbel, skylder på svart arbeid i bransjen

SELGER: Ivar Rune Ansnes selger ett av selskapene sine. Her ser vi ham på snekkerverkstedet i Nye Vakåsvei ved en tidligere anledning. FOTO: KARL BRAANAAS
SELGER: Ivar Rune Ansnes selger ett av selskapene sine. Her ser vi ham på snekkerverkstedet i Nye Vakåsvei ved en tidligere anledning. FOTO: KARL BRAANAAS

Entreprenøren Ivar Rune Ansnes selger et av selskapene sine etter rekordunderskudd. Nå roper han varsku om svart arbeid og urent spill i bransjen.

Entreprenøren er kjent for mange prestisjefylte restaureringsprosjekter og byggingen av Kjell Inge Røkkes hus på Konglungen. Ansnes er også en av Asker Fotballs store sponsorer.

Før helgen varslet han om betalingsstans i et av selskapene i konsernet.

– Ansnes Grunnarbeider har kommet i en situasjon med anstrengt økonomi og likviditet. Bakgrunnen for problemene har vært store tap på flere enkeltprosjekter i Asker, Bærum og Røyken. Vi har nå funnet en veldig god løsning som både tar vare på alle arbeidsplassene og viderefører prosjektene, sier Ansnes til Budstikka.

LES OGSÅ: «Røkke-snekker» med på «Næringslaget»

Selger selskap

Entreprenøren selger selskapet til Heggedal-selskapet Martin Rønning AS. Avtalen er betinget av at den blir godkjent av banken.

– Vi har også sett at vi ikke er like gode på grunnarbeid som vår øvrige virksomhet, og ønsker derfor å fokusere på kjernevirksomheten vår, sier Ansnes.

– Urent spill

Etter mange år med solide overskudd, endte fjoråret med et underskudd på 5,9 millioner kroner for hele konsernet, som består av fem ulike selskaper tilknyttet entreprenørvirksomhet. Rødest ble tallene i Ansnes Grunnarbeider, som gikk på et tap på 8,6 millioner kroner før skatt.

– Det er ingen tvil om at det er nedgangstider. Konkurransen er blitt mye tøffere og vi opplever mye urent spill, sier Ansnes.

Han legger ikke skjul på at de har vært gjennom en omstruktureringsprosess.

– Men vi har god og stor aktivitet i de resterende selskapene i år. Første halvår i år var ikke bra, men andre halvår er veldig bra, sier han.

LES OGSÅ: Navarsete hyller Røkke-tømrer

– Du sier dere opplever urent spill. Er det vanskelig å drive seriøst?

– Ja, vi ser anbudskonkurranser hvor det ikke er mulig å konkurrere. Det må være noe annet som ligger bak når de kommer med slike anbud. Vi ser arbeidere som jobber for 40 kroner timen og store mengder svart arbeid. Svart arbeid er ikke tema hos oss. Men når vi mister jobber og taper penger på grunn av dette så synes jeg myndighetene og bransjen må ta et tak, sier Ansnes.

– Det er helt tragisk det som skjer, legger han til.

Lite vektlagt

Han mener at fagkunnskap i altfor liten grad blir vektlagt.

– Vi har nå halvparten av oppdragene våre i offentlig sektor, selv om det er stor byggeaktivitet i det private. Vi føler at i det offentlige har de vært villige til å betale for kompetanse, sier han.

Ansnes påpeker at både det offentlige og det private kan sette krav til kompetanse og krav til at ansatte holder fagutdannelsen vedlike.

I et brev til kundene blir det understreket at situasjonen i Ansnes Grunnarbeider ikke har virkning for øvrige selskaper i Ansnes-konsernet.

– Øvrige selskaper viderefører sin virksomhet på ordinær måte og er ikke berørt av betalingsstansen, presiserer Ansnes.

Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.