Skip to main content

– Livet er et tivoli

Kveldsarbeid: Det er sendt søndag kveld når Peter Bergström kommer kjørende med det første vogntoget. Dagen etter kommer 14 vogntog til, og hele følget veier mellom 350–380 tonn. Bygging av tivoliet kan begynne.
Kveldsarbeid: Det er sendt søndag kveld når Peter Bergström kommer kjørende med det første vogntoget. Dagen etter kommer 14 vogntog til, og hele følget veier mellom 350–380 tonn. Bygging av tivoliet kan begynne.

Før tradisjonsrike Peter Bergströms tivoli kan ta imot publikum, skal 15 vogntog med utstyr settes opp. Det er hard jobbing i all slags vær, men også mye glede og følelsen av å tilhøre en storfamilie. Her er glimt fra en ukes tivoli-liv.

(Se alle bildene ved å bla i toppen av artikkelen– gjelder ikke mobilbrukere.)

ELLER TRYKK PÅ DENNE LINKEN FOR Å SE PÅ ENDA FLERE BILDER.

Peter Bergströms tivoli har holdt på i utrolige 82 år og har hele tiden gått i arv fra far til sønn. Gunnar, Åke og Jan, alle med etternavn Bergström, har drevet tivoliet.

– Livet er et tivoli, sier dagens eier, Peter Bergström (35). Han er oldebarnet til Gunnar og tok over for syv år siden.

Ingen 8-16 jobb

– Det ble bare slik, jeg begynte å jobbe her da jeg var ferdig med skolen som 18-åring. Men jeg hadde vært med mye rundt i skoleferier før den tid også. I dag driver jeg tivoliet sammen med kompanjong Magnus Lantz. Det er mye jobb og mye ansvar, og det skjer noe døgnet rundt. Noen steder kommer det lite folk, andre steder kommer det mange.

Jeg er ikke så sikker på om min eldste sønn Johan (10) tar over når hans tid kommer. Han skal få velge selv, jeg kommer ikke til å bære nag om han velger noe helt annet. Dette er ingen 8–16 jobb. Hvis det er det du ønsker, kan du bare glemme tivoli-livet, smiler Peter.

Tivoli-minner

Undertegnede har to uforglemmelige tivoli-minner: Det ene er følelsen av sommerfuglene i magen da jeg fikk kjørte karusell for første gang. Det andre minnet er ikke fullt så hyggelig: Jeg hadde brukt mine siste kroner på et sukkerspinn.

Mellom blinkende karuseller og radiostyrte biler sto jeg klar til å nyte den bomullsaktige sukkerbomben. Da dukker plutselig en gutt opp i full fart og snapper hele sukkerspinnet med seg. Tilbake sto jeg med en tom trepinne, ikke en sukkerflis igjen!

Hard jobbing

Nå, mange år senere ville jeg tilbake på et tivoli. Hvordan er livet der egentlig? Hvordan jobber de, og hvordan bor de? Er det en god blanding av mine to barndomsopplevelser – både litt fint og litt tøft?

Under: Se vår video fra tivoli-livet:

 

Jeg dro til Føyka med fotoapparat og en notatblokk, tok imot Peter Bergströms tivoli da de ankom grusbanen en sen søndagskveld, og jeg var innom der hver dag i en liten uke. Inntrykkene var mange: Hard jobbing i all slags vær, smil, glede, samarbeid, følelsen av å tilhøre en storfamilie, og savnet etter egen familie og venner som er langt unna.

Mon tro Johan Bergström overtar når den tid kommer. Det er mye jobb, og det er faktisk litt sirkus før det blir tivoli...

 

Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.