Skip to main content

Live Landmark jubler over ME-studie til ni millioner

Live Landmark lå tre år i mørke på grunnn av ME. Nå skal hun være med å forske på i hvilken grad Lightning Process kan være en egnet behandlingsform.
Live Landmark lå tre år i mørke på grunnn av ME. Nå skal hun være med å forske på i hvilken grad Lightning Process kan være en egnet behandlingsform.

Live Landmark fra Jar skal være med i et planlagt studie i regi av Folkehelseinstituttet for å kartlegge behandling av ME-diagnosen. Sannsynligvis vil studien begynne neste år.

I flere år har Jar-kvinnen Live Landmark vært svært engasjert i behandling av pasienter med diagnosen ME.

Hun har selv hatt sykdommen, men er nå frisk. Nå skal hun i steden være med i en planlagt studie i regi av Folkehelseinstituttet for å kartlegge behandlingen av pasienter med ME.

Nytt nivå

Halvparten skal benytte behandlingen Lightning Process (LP). Prosjektet har en kostnadsramme på ni millioner kroner.

– Det er jublende bra. For meg som har stått i dette en stund er det kjempebra at Folkehelseinstuttet, som den institusjonen de er, skal se på dette. Dette vil være med på å ta LP til et nytt nivå, mener Landmark.

LP innebærer mental trening og kognitiv atferdsterapi i behandlingstiden. Det finnes i dag ikke et godt utbygd behandlingstilbud til denne pasientgruppen.

– Det jeg håper er at man gjennom studiet kan få dokumentert at pasienter med diagnosen blir kvitt symptomonene med bruk av LP. Det betyr ikke at jeg tror at LP vil kurere alle, men kanskje det vil være nyttig for en del av dem med diagnosen, mener Landmark.

Muligens i 2013

Folkehelseinstituttet har søkt Forskningsrådet om ni millioner kroner til studiet. Studien er beregnet på 200 pasienter, hvorav 100 får både LP-behandling og ordinær behandling fra det offentlige helsevesen, og 100 kontroller som ikke får LP-behandling.

Hvis Folkehelseinstituttet får økonomisk støtte av Forskningsrådet, kan studien settes i gang i løpet av 2013, ifølge Per Magnus, divisjonsdirektør i Folkehelseinstituttet og prosjektansvarlig for studien.

På landsbasis har et sted mellom 10-20.000 personer denne diagnosen.

– ME er en alvorlig sykdom for mange barn og voksne i Norge, men det finnes ingen effektiv behandlingsform. Hvis LP skal inn som en behandlingsform i det offentlige helsevesenet, må det være vitenskapelig dokumentert at det har den ønskede effekt, forklarer Magnus.

De 200 pasientene skal delta i studien i to år.

– Pasientene skal følges over en toårsperiode om LP har en kortvarig eller langvarig effekt, og hvilke bivirkninger behandlingen kan ha. Hvis LP har en effekt, kan det være til gode for pasientene.

I de senere år har det vært rettet kritikk mot LP som behandlingsform.

– Nettopp derfor er det viktig med god dokumentasjon for å kunne se på virkninger og bivirkninger og at en uavhengig instans ser på behandlingsformen.

– Ingen av dem som enten er positive eller negative til LP har god nok dokumentasjon til å mene så mye om behandlingsformen ennå. Da er svaret mer forskning, mener Magnus.

Økende hos barn

Landmark selv skal bidra med sine erfaringer og tanker, og mener studien blir spesielt viktig med tanke på at sykdommen ifølge Rikshospitalet er økende hos barn.

– Jeg har selv hatt ME og vet hvordan det er å være ME-pasient og hvilke fallgruver i det er underveis i en rehabiliteringsperiode i etterkant av et slikt kurs. Jeg har gjort meg noen klinisk erfaringer. Det er viktig at vi sikrer oss at folk ikke blir dårligere, men at de får en mye tettere oppfølging, sier hun.

– Min erfaring er at det er et økende antall barn som får diagnosen, legger hun til.

Hun forteller at ME-foreningen (tidligere Pasientforeningen) har vært aktivt ute for å fraråde bruk av LP i behandlingsfasen. Dette håper hun den planlagte studien fra Folkehelseinstituttet kan endre på.

Les flere nyheter her

Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.